Tagasi

Klassikaline akvaarium

Kaasatus
Intensiivsus
SOBIVUS KITSASTELE TEEMADELE
SOBIVUS LAIADELE TEEMADELE
Akvaarium on sobiv formaat kui eesmärgiks on kaasata arutellu osalejaid, kuid samal ajal on oluline ka sisu hoida konkreetsetes raamides ja jõuda konkreetse tulemuseni.

Kuidas see käib? Formaadi kirjeldus

Istutakse ideaalis ringis, keskel 4 tooli, ühel moderaator, ülejäänud vabad. Moderaator on ette valmistanud arutelu struktuuri ja küsimused ning publik hakkab ühekaupa liikuma keskele istuma, et arutelus osaleda. Rääkida tohivad ainult need, kes istuvad toolil, igaüks võib toolil istuva inimese välja vahetada.

Mida arutelus osalejad teevad?

Enamus osalejaid on pealtvaataja rollis enamuse ajast, kuid kõigil on võimalus olla esineja rollis ja tavaliselt vähemalt pooled ka seda võimalust kasutavad.

Kui arutelus on kutsutud esinejad, mida nemad teevad?

Ei ole kutsutud esinejaid, kuid saab mõnikord ka kombineerida seda meetodit kutsutud esinejaga (kuid siis peab arvestama, et see inimene ei saa nii palju aega rääkimiseks kui mõnes muus formaadis).

Milline on moderaatori roll ja profiil?

Oluline on väga sisuline ettevalmistus, et moderaator suudaks arutelu sisu ära hallata. Lisaks tulevad kasuks head improviseerimisoskused, kuna arutelu võib kiiresti areneda ootamatutes suundades.

Arutelus osalejate arv ja profiil?

Ei ole vaja eelteadmisi ning ei ole ka osalejate arvule piiranguid.

Eeltöö ja järeltöö: millise suurema protsessi osaks selliselt üles ehitatud arutelu sobib?

Saab lihtsasti paigutada erinevate protsesside sisse, kuna on võimalik võtta väga konkreetne eesmärk ja seda saavutada. Küll aga tuleb korraldajatel see eesmärk (ja väljund) läbi mõelda enne ja disainida koostöös moderaatoriga see arutelu protsess, mis realistlikult võiks viia eesmärgi saavutamiseni.

Kui tunned, et vajad aruteluformaadi valimisel või rakendamisel nõu, võta ühendust oma aruteluala koordinaatoriga. Arvamusfestivali poolt pakutavast sisulisest toest arutelude korraldamiseks loe lähemalt SIIT.

Ole osa Arvamusfestivalist - iga päev!

Arvamusfestivali meened

Kvaliteetne, korduvkasutatav ja keskkonnasõbralik Eesti disain Arvamusfestivali sümboolikaga.
Osta

Tule toetajaks!

Sul on võimalus aidata arendada Eesti arvamuskultuuri, toetades festivali korraldamist ühekordse või võimalusel ka püsiannetusega.
ANNETA FESTIVALILE