UUDISED

Riigikaitse ala koondab kokku kaitsevaldkonna tegijad

Arvamusfestivali Riigikaitse alal arutletakse tänavu selle üle, kas Eestis tehakse asju õigesti. Aruteluala korraldajad on just selle küsimuse fookusesse võtnud, sest nende hinnangul on sõda sellise olukorra tulemus, kus keegi on jätnud midagi tegemata, teinud seda liiga hilja või teinud valesid asju. Järgnevas artiklis tutvustab Kaitseressursside Amet teemasid ja mõtteid, mis 9. ja 10. augustil Riigikaitse alal jutuks tulevad.

Lisaks Eestis toimuva hindamisele vaadatakse ka seda, mis toimub julgeoleku vaates maailma tulipunktides. Julgeolekuteemad seatakse loogilisse järjekorda ning vaadatakse detaile, millest Eesti riigikaitse koosneb ja millele toetub – mis on hästi ja mida peame järele aitama.

Teemad avatakse laiemalt, eesmärgiga aru saada, et riigikaitse ei ole ainult ostetav relvastus ja laskemoon, vaid riigikaitse on lai teema, mis sisuliselt puudutab igat inimest kogu Eesti ühiskonnas. Ja enamgi veel – see puudutab ka ettevõtteid ja organisatsioone. Nimelt tugineb Eesti riigikaitse laiapindse riigikaitse käsitlusele, mis tähendab, et riigi kaitsmine ei hõlma üksnes sõjalist riigikaitset, vaid riigi kaitseks peavad valmis olema kõik riigiasutused ja kogu ühiskond tervikuna.

Arutelukorraldajad juhivad tähelepanu ajaloolisele paradoksile, et kõige kindlam viis sõjast hoidumiseks on olla sõjaliselt ja ühiskonnana tugev ning sõjaks valmis. Riigikaitse alal toimuvate vestluste käigus arutatakse, kas vana tõde „Civic pacem, para bellum“ kehtib ka täna.

Teemad, mida riigikaitse alal käsitletakse:

  • Suure pildi nägemiseks tuleb vaadata minevikku, et saada aru seosest tänase kaitsetahte ja ajaloo vahel.
  • Mõtestatakse lahti reservväelaste kui riigikaitse selgroo roll ja see, kuidas seda ka ühiskond tunnetab ning mõistab.
  • Räägitakse ajateenistusest paljudele sootuks uue nurga alt, vaadates teemat ajateenija vaatenurgast.
  • Riigikaitse on teadupärast kallis. Sellest tulenevalt arutletakse, kuidas kaitsekulust sünnib hoopis kaitsetulu.
  • Vaadatakse sisse riigikaitseõpetusse ja arutletakse, kas tegu on ikka sõjalise õpetusega või on riigikaitseõpetus midagi, mis avab noortele maailma laiemalt, et mõista maailmas toimuvaid konflikte.
  • Tehakse selgeks, kas meil on midagi õppida tänastest käimasolevatest sõdadest ja kas me ka õpime.
  • Avatakse mõiste „laiapindne riigikaitse“ ning selgitatakse, mida see reaalsuses tähendab ja kas inimesed seda ka mõistavad. Arutletakse, mida inimesed ja riik koos teha saavad, et riik oleks kaitstud.
  • Lõpetuseks vaadatakse, kuidas on Eestil läinud 20 aastat NATO-s ja mida toob tulevik NATO liikmena.

Esmakordselt on Arvamusfestivali Riigikaitse alal kogu kaitsevaldkond ühiselt. Esindatud on nii Kaitsevägi, Kaitseministeerium, Riigi Kaitseinvesteeringute Keskus, Kaitseressursside Amet, Kaitseliit kui ka Eesti Sõjamuuseum. Riigikaitse ala vestlustes kohtab paljusid oma eriala tippspetsialiste.

Tekst: Kaitseressursside Amet

Vabatahtlikuna festivalil

Tule tiimi!

“Nende inimestega koos tegin ma ükskord Arvamusfestivali!” on lause, mida sajad inimesed saavad Arvamusfestivali pildigaleriid vaadates rahulolu ning uhkusega öelda, sest Arvamusfestival saab teoks just tänu vabatahtlike tööle.

ANNA ENDAST MÄRKU

Ole osa Arvamusfestivalist - iga päev!

Arvamusfestivali meened

Kvaliteetne, korduvkasutatav ja keskkonnasõbralik Eesti disain Arvamusfestivali sümboolikaga.
Osta

Tule toetajaks!

Sul on võimalus aidata arendada Eesti arvamuskultuuri, toetades festivali korraldamist ühekordse või võimalusel ka püsiannetusega.
ANNETA FESTIVALILE