UUDISED

Arvamusfestivali vastulause Postimehe artiklile

Arvamusfestival usub arutelukultuuri, kus kõigil on võimalus oma arvamust avaldada, aga kus väited põhinevad faktidel. Siinkohal avaldame Arvamusfestivali eestvedaja Kaspar Tammisti vastulause 18. juulil Postimehes avaldatud artiklile, mis käsitleb Arvamusfestivali tegevust.

Tänavune Arvamusfestival on järjekorras kaheteistkümnes. Arvamusfestivali programm on nendel aastatel tulnud suures osas kokku meie ümbert – avaliku ideekorje kaudu. Avalikust ideekorjest oleme teavitanud pikalt ette ning aastate jooksul on selles osalenud üle tuhande organisatsiooni. Ideekorjesse on oodatud erineva nägemusega teemad ning seda võrdselt kõigi teiste korraldajatega, kes oma ideid saadavad. Arutelusid võetakse programmi nii palju kui võimalik. Küll aga seab piirangu festivaliala, mida ei ole tänase eelarve juures võimalik laiendada. Seetõttu ei saa kõiki ideekorjesse laekunud ja heale arutelutavale vastavaid ideid programmi võtta.

Arvamusfestivali eesmärk on olla kõigile avatud, mistõttu on festivali aruteluprogramm kõigile tasuta nautimiseks. Selleks, et Eestis oleks võimalik Arvamusfestivali korraldada, on vaja lisaks KOVi ja riigipoolsele toetusele täiendavat tuge. See on põhjus, miks Arvamusfestivali korraldamiseks panevad õla alla mitmed erinevad organisatsioonid. Sõltuvalt kokkuleppest, korraldavad neist mitmed ka ise arutelusid. Kõik sellised organisatsioonid läbivad oma teemadega sama protsessi, mida läbivad ka ideekorjest programmi pääsenud organisatsioonid – esiteks hinnatakse laekunud ideid ja valitakse välja programmi pääsevad teemad. Seejärel algab töö arutelude endaga, et kõik detailid kava avalikustamise ajaks paika saaks. Aga endale meelepärases võtmes kõike korraldada ei saa. Raamid seab Arvamusfestival ning protsessi toimimist jälgivad programmitiimi koordinaatorid. Organisatsioonid saavad toetada ühe aruteluala või Arvamusfestivali üldist korraldamist. Aga arutelusid endale osta ei saa – sellist hinnakirja ega võimalust ei eksisteeri. 

On üsna elementaarne, et toetajad liituvad Arvamusfestivali protsessiga enne kevadist ideekorjet. Läbirääkimised on tihti ajamahukad ning kokkulepped sõlmitakse erinevatel hetkedel. Aga ka teistel organisatsioonidel on võimalik oma teemad ja mõtted paika panna enne, kui ideekorje ankeet avalikustatakse. Arvamusfestivali kodulehel on kirjas kõik, millele enne ideekorje ankeedi täitmist mõelda võiks.

Arvamusfestivalil ei ole peasponsorit ega peasponsoreid. Isegi kui oleks, siis ei saa teha oma ala, oma nime ja oma sisuga nii, et Arvamusfestivali meeskond sellesse ei sekkuks.  Toetuslepingute sisu, sh toetussummad, meie poolt avaldamisele ei kuulu, kuid kui toetaja ise soovib seda teha, siis loomulikult võib.

Arvamusfestivali kava annab ülevaate kõikidest organisatsioonidest, kes arutelusid korraldavad. Arvamusfestivali Nõukojas toimunud arutelude tulemusena jõudsime lahenduseni, et märgime ära kavas toetajate arutelud, et kõigile oleks see selge. Veebikavas, mis on meie ametlik kava koos pidevalt uueneva infoga, on toetajad märgitud ning kõik kes soovivad, saavad seda minna vaatama. Ükski Arvamusfestivali toetaja ei saa “eridiili”, mis viiks nad festivalile tagaukse kaudu, programmi koostamise protsessist mööda. Kõik toetajad osalevad samadel alustel nii ala korraldamise tehnilises kui sisulises protsessis.

Metsa ala korraldab ja toetab Arvamusfestivalil RMK ning nende aruteludele on kavas ka “toetaja” tingmärk lisatud. Arvamusfestivalil ei ole toetaja-toetatava suhet ühegi teise Metsa alal arutelusid korraldava organisatsiooniga ning nende märgistamine selliselt oleks eksitav. Kui ideekorjesse oleks esitatud teisi metsateemalisi arutelusid, ei oleks neid suunatud automaatselt Metsa alale. Igat arutelu oleks vaadatud eraldi ning sobivust alade kontekstis analüüsitud. On keeruline hinnata, millise aruteluala alla oleksid looduskaitseorganisatsioonide poolt esitatud arutelud sattunud, sest ühtki sellist aruteluideed meile ei esitatud.

Arvamusfestivali arutelud sünnivad kohapeal Paides, Vallimäele loodud inspireerival ja turvalisel alal. Iga üks saab tutvuda kavaga kodulehel ning valida välja huvipakkuvad arutelud teemade, arutelualade või korraldavate organisatsioonide kaudu. Ootame kõiki “Minu kava” sektsioonis endale meelepärast kava kokku panema ning aruteludes kaasa lööma, sest  üheskoos sünnivad head mõtted. 

Vabatahtlikuna festivalil

Tule tiimi!

“Nende inimestega koos tegin ma ükskord Arvamusfestivali!” on lause, mida sajad inimesed saavad Arvamusfestivali pildigaleriid vaadates rahulolu ning uhkusega öelda, sest Arvamusfestival saab teoks just tänu vabatahtlike tööle.

ANNA ENDAST MÄRKU

Ole osa Arvamusfestivalist - iga päev!

Arvamusfestivali meened

Kvaliteetne, korduvkasutatav ja keskkonnasõbralik Eesti disain Arvamusfestivali sümboolikaga.
Osta

Tule toetajaks!

Sul on võimalus aidata arendada Eesti arvamuskultuuri, toetades festivali korraldamist ühekordse või võimalusel ka püsiannetusega.
ANNETA FESTIVALILE