UUDISED

Millised on muutuva ühiskonna väljakutsed?

Arvamusfestivali Muutuva ühiskonna alal saab 9. augustil kuulata arutelusid, mille teemadeks on noorte üksildus, toidusüsteemide tulevik, ränne ja meeste vaimne tervis. Järgnevas artiklis tutvustab arutelude korraldaja – Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis – arutelude tähtsust ja Arvamusfestivalil osalemise põhjuseid.

Aruteluala korraldajate meelest on Arvamusfestival väärt platvorm, kus arutada ühiskondlikult olulisi küsimusi, kuulata ära mitmesugused seisukohad ja selgitada välja probleemid, mille lahendamiseks on vaja veel tööd teha. Tänavu keskendutakse oma neljas arutelus Põhjamaade ja Balti riikide suurematele ühiskondlikele küsimustele, nagu vaimne tervis, toidusüsteemid ja ränne. Tuuakse kokku Eesti ja Põhjamaade teadlased, eksperdid, poliitikakujundajad, kodanikuühiskonna esindajad ja otsese kogemusega inimesed, kelle teadmised loovad aluse avatud mõttevahetuseks ja aitavad leida lahendusi regiooni ühistele väljakutsetele.

Kõnealused arutelud toimuvad reedel 9. augustil Muutuva ühiskonna alal – inglise keeles, viipekeelse tõlkega eesti keelde. Arutelud on avatud kõigile, kes soovivad vaagida ja käsitleda kõiki puudutavaid küsimusi. Arutelud kantakse veebis otse üle (koos tõlkega eesti viipekeelde).

Ajakava:
12.00–13.30       „Koos üksinda: noorte täiskasvanute üksildus“
14.00–15.30       „Diginomaadid ja muud rände superkangelased“
16.00–17.30       „Katkestame vaikuse: meeste vaimne tervis“
18.00–19.30       „Kas liha(pall) tapab rohepöörde?“

Päeva esimese aruteluga soovitakse tõsta esile noorte täiskasvanute üksilduse probleemi. Püütakse välja selgitada, millised sotsiaalsed ja kultuurilised tegurid neid mõjutavad ning mõeldakse ühiselt, kas saame midagi teha, et olukorda muuta. See arutelu on osa Põhja- ja Baltimaades läbi viidavast arutelude sarjast, mis on välja töötatud koos Taani mõttekojaga Mondag Morgen. Eestis toimuv arutelu on järjekorras neljas ja selle eesmärk on uurida noorte täiskasvanute üksildust.

Teine arutelu – „Diginomaadid ja muud rände superkangelased“ – keskendub küsimusele, kuidas digirevolutsioon mõjutab inimeste elukohavalikut, igapäevase liikuvuse harjumusi ning riigisisest ja riikidevahelist rännet. Meie kõnepruuki on ilmunud sellised mõisted nagu „kaugtöö“, „pendelränne“, „diginomaadid“ ja „vastulinnastumine“, mis kõik käivad kaasas digipöördega. Arutelule kutsutakse kõiki kuulama, mida teadlased on hiljutiste uuringute käigus avastanud ning arutlema muutuste üle, mida digipööre on toomas ühiskonnaellu.

Päev jätkub vaimse tervise teemaga ja heidetakse valgust meeste vaimse tervise probleemidele ning uuritakse võimalikke lahendusi. Arutelu „Katkestame vaikuse: meeste vaimne tervis“ käigus käsitletakse ühiskondlikke ja kultuurilisi tegureid, mis takistavad meestel abi otsimist ja uuritakse soorollide mõju vaimsele tervisele. Kuuldakse uuenduslikest lähenemisviisidest Eestis ja Soomes, Norras ja Rootsis, sealhulgas kogukonna teavitusprogrammidest, töökohapõhistest algatustest ja vaimse tervise alasest haridusest.

 „Kas liha(pall) tapab rohepöörde?“ on Paide kõige isuäratavam vestlusring ning ühtlasi ka päeva viimane arutelualal. Selle aruteluga luuakse selgust tuleviku toidusüsteemide osas. Mis on toidu keskkonna, tervise, majanduslik ja sotsiaalne külg ja jälg? Kuidas ümber käia harjumuste ja toidueelistustega ja juhtida ühiskonda säästlikuma elukorralduse poole suuremate kõrvalmõjudeta? Lihasööjad, kõigesööjad, veganid, taimetoitlased, paleo või keto-toitlased, kõik toiduarmastajad ja kestliku elu korraldajad, on oodatud kuulama ja kaasa rääkima.

Liitu Facebooki üritusega, et olla kursis kõikide aruteludega, mis „Muutuva ühiskonna alal“ kahe päeva jooksul toimuvad.

Vabatahtlikuna festivalil

Tule tiimi!

“Nende inimestega koos tegin ma ükskord Arvamusfestivali!” on lause, mida sajad inimesed saavad Arvamusfestivali pildigaleriid vaadates rahulolu ning uhkusega öelda, sest Arvamusfestival saab teoks just tänu vabatahtlike tööle.

ANNA ENDAST MÄRKU

Ole osa Arvamusfestivalist - iga päev!

Arvamusfestivali meened

Kvaliteetne, korduvkasutatav ja keskkonnasõbralik Eesti disain Arvamusfestivali sümboolikaga.
Osta

Tule toetajaks!

Sul on võimalus aidata arendada Eesti arvamuskultuuri, toetades festivali korraldamist ühekordse või võimalusel ka püsiannetusega.
ANNETA FESTIVALILE