UUDISED

Energilise majanduse alal otsitakse uut energiat

Arvamusfestivali Energilise majanduse alal otsitakse Eesti majanduse käimatõmbamiseks vajalikku uut energiat. Aruteluala toetaja Utilitas tutvustab järgnevas artiklis, millised teemad Arvamusfestivalil jutuks tulevad ning miks on rohelisest üleminekust rääkimine aruteluala korraldajate hinnangul oluline.

Roheline üleminek on megatrend, millest ei saa mööda vaadata ükski pikaajalisele kasvule suunatud ettevõte või riik. Seejuures on roheline energia oluline osa Eesti majanduse vereringest. Sõltuvus on mõlemapoolne: energiatootjad vajavad head investeerimiskeskkonda ja ettevõtted rohelist energiat, mille abil kõrge lisandväärtusega tooteid toota ja Eesti majandust kasvatada.

Eesti on energeetikas võtnud taastuvenergiale ülemineku eesmärgid, kuid nende täitmine ei toimu iseenesest. Milliseid võimalusi ning väljakutseid järgnevad aastad toovad ja kuidas ambitsioonikad sihid ellu viia? Nendel ja paljudel teistel teemadel energilise majanduse alal arutletaksegi. Arutelude korraldajateks on Kliimaministeerium, Tööandjate keskliit, Tuuleenergia assotsiatsioon, Taastuvenergia koda, Eesti vesinikuühing, MTÜ 1+X, Levila, Tallinna Vesi ja Vastutustundliku ettevõtluse foorum.

Eesti energeetikaettevõtete esindajad, ametnikud ja teadlased räägivad nii kitsamalt elektri kui ka laiemalt energeetika hinnast. Lahti harutatakse vesiniku roll rohelises üleminekus ja näha saab Eestis õige pea ringi sõitma hakkavaid vesinikuautosid.

Majanduseksperdid arutavad, kas ja kuidas täpsemalt suudaks Eesti taastuvenergia kasutuselevõtust laiemat majanduslikku kasu lõigata. Majandus- ja tööstusminister Erkki Keldo ning Eesti tippettevõtjad otsivad valemit Eesti majanduslanguse kasvuks pööramiseks.

Jätkusuutlikkusest räägitakse nii ettevõtjate kui ka tarbijate vaates: säästliku tarbimise mõjust majandusele ja kestlikkusest konkurentsieelisena vestlevad äri- ja kodanikuühiskonna esindajad.

Energilise majanduse ala lava on ehitatud jätkusuutlikust ehitusmaterjalist – põhust. Ehituse teostas MTÜ 1+X, kes sai selleks ka toetust riigieelarve teadus- ja arendustegevuse rahastamise vahenditest. 1+X uurimisrühma eestvedamisel lahatakse laval innovatsiooni ja jätkusuutlikkuse teemat ehituses ning kõigile külalistele on üleval näitus, mis tutvustab põhku kui ehitusmaterjali. Energilise majanduse ala toetaja on alates 2024. aastast Paides rohelist elektrit ja soojust tootev energiakontsern Utilitas.

Tekst: Utilitas

Vabatahtlikuna festivalil

Tule tiimi!

“Nende inimestega koos tegin ma ükskord Arvamusfestivali!” on lause, mida sajad inimesed saavad Arvamusfestivali pildigaleriid vaadates rahulolu ning uhkusega öelda, sest Arvamusfestival saab teoks just tänu vabatahtlike tööle.

ANNA ENDAST MÄRKU

Ole osa Arvamusfestivalist - iga päev!

Arvamusfestivali meened

Kvaliteetne, korduvkasutatav ja keskkonnasõbralik Eesti disain Arvamusfestivali sümboolikaga.
Osta

Tule toetajaks!

Sul on võimalus aidata arendada Eesti arvamuskultuuri, toetades festivali korraldamist ühekordse või võimalusel ka püsiannetusega.
ANNETA FESTIVALILE