UUDISED

Järvamaa – ühiselt põksuv Eestimaa süda?

Järvamaa, tuntud oma kauni looduse, rikkaliku ajaloo ja tugeva kogukonnavaimu poolest, seisab täna silmitsi oluliste väljakutsetega, millele soovib tähelepanu tõmmata SA Järvamaaa. Just SA Järvamaa korraldab Arvamusfestivalil ka arutelu, mis puudutab maakonda ja seal elavaid inimesi.

Arutelu korraldajate hinnangul vajab Järva maakond uusi lahendusi ja visioone, et tagada jätkusuutlik areng ja ühtsus. Sel põhjusel kogunevad Järvamaa omavalitsuste volikogude esimehed 9. augustil kell 12.00 Festivaliklubi alal, et pidada paneelarutelu teemal “Järvamaa – ühiselt põksuv Eestimaa süda?”. Järgnevalt selgitab SA Järvamaa täpsemalt, millised küsimused arutelus teemaks tulevad.

Ühtsuse ja arengu väljakutsed

Järvamaal on avaliku sektori teenused killustunud ning geograafiline asukoht, mis võiks pakkuda eeliseid, tundub sageli takistusena. Erasektori teenused koonduvad suurematesse linnadesse, jättes maapiirkonnad vaeslapse ossa. Koostöötahe kipub kõikuma, regionaalpoliitika ei toeta piisavalt Kesk-Eesti arengut. Nende probleemide lahendamine nõuab ühiseid jõupingutusi ja selgeid tegutsemisplaane.

Mida oli eile vaja teha, et homme oleks parem?

Kuidas mõjutavad minevikus tehtud otsused meie tulevikku ja mida on vaja teha täna, et tagada helgem homne? Minevikus tehtud otsused ja tegemata jätmised on meie tänaste probleemide aluseks. Oluline on analüüsida, milliseid samme oleks pidanud astuma, et vältida praegusi takistusi. Üheks arutelu fookuseks on leida, kuidas mineviku vigadest õppida ja teha tarku otsuseid tuleviku jaoks.

Suur potentsiaal, väike visioon?  

Kuidas saame Järva maakonna suurt potentsiaali täielikult ära kasutada? Mis on need võtmeelemendid, mis aitavad luua suuremat visiooni, mis haarab kogu maakonna potentsiaali ja muudab selle teoks? Järvamaa omab palju võimalusi, mida tuleb oskuslikult ära kasutada. See hõlmab nii loodusressursse, inimkapitali kui ka kultuurilist pärandit. Arutelu käigus püütakse leida viise, kuidas luua suurem visioon, mis suudaks hõlmata ja realiseerida maakonna potentsiaali ning võimalusi, et see visioon ei jääks riiulisse seisma.

Üks omavalitsus – suur Järvamaa?

Kas liitumine üheks omavalitsuseks teeks meid tugevamaks ja aitaks peatada ääremaastumist? Mis on selle lähenemise potentsiaalsed plussid ja miinused? Kas liitumine üheks suuremaks omavalitsuseks võiks olla lahendus eelnevatele probleemidele? Ühelt poolt võiks suurem omavalitsus olla võimekam ja tõhusam, teiselt poolt võivad kaotada oma identiteedi ja eripära väikesed kogukonnad. Arutelu eesmärk on leida tasakaal, mis tagaks tõhususe ilma kogukondi kahjustamata.

Osalejad

Arutelu juhib Brent Pere ja selles osalevad Järvamaa omavalitsuste volikogude esimehed:

  • Priit Värk, Paide linn
  • Marge Hirtentreu, Türi vald
  • Rait Pihelgas, Järva vald

Eesmärk: ühtne ja tugev Järvamaa

Arutelu siht on luua tugev ja ühtne Järvamaa, kus tulevik põhineb kogukonna väärtustel ja kus oma inimesi väärtustatakse. Arutelus otsitakse vastuseid ja tegutsemisplaane, mis viivad ühise eesmärgi poole: luua Järvamaast paik, kus on hea elada nii praegu kui ka tulevikus, et Järvamaa oleks koht, millest saab rääkida uhkusega ja mida toodaks teistele heaks eeskujuks.

Arutelu lõpus loodetakse jõuda konkreetsete ettepanekuteni, kuidas Järvamaa tulevikku kindlustada. See on kõigi ühine ülesanne, milles igaühel on oma roll. Kõiki järvamaalasi kutsutakse kaasa mõtlema ja panustama, et üheskoos luua parem ja helgem tulevik oma kodukandile.

Tekst: SA Järvamaa

Vabatahtlikuna festivalil

Tule tiimi!

“Nende inimestega koos tegin ma ükskord Arvamusfestivali!” on lause, mida sajad inimesed saavad Arvamusfestivali pildigaleriid vaadates rahulolu ning uhkusega öelda, sest Arvamusfestival saab teoks just tänu vabatahtlike tööle.

ANNA ENDAST MÄRKU

Ole osa Arvamusfestivalist - iga päev!

Arvamusfestivali meened

Kvaliteetne, korduvkasutatav ja keskkonnasõbralik Eesti disain Arvamusfestivali sümboolikaga.
Osta

Tule toetajaks!

Sul on võimalus aidata arendada Eesti arvamuskultuuri, toetades festivali korraldamist ühekordse või võimalusel ka püsiannetusega.
ANNETA FESTIVALILE