UUDISED

Arvamusfestivali Välispoliitika alal arutletakse Eesti välispoliitika põhiväärtuste üle

Arvamusfestivali Välispoliitika alal võetakse sel aastal fookusesse kõige põletavamad aktuaalsed teemad, arutletakse Eesti välispoliitika põhiväärtuste ja Ukraina abistamise üle ning heidetakse pilk diplomaatia telgitagustesse. Järgnevas artiklis jagab aruteluala korraldaja välisministeerium teemasid ja mõtteid, mis tänavu Arvamusfestivalil jutuks tulevad.

Välispoliitika ala. Foto: Liisi Brett.

Juba kolmandat aastat vältab Ukrainas sõda, möödunud aasta lõpus lõi uuesti lõõmama konflikt Gazas ning maailma suured geopoliitilised jõud ähvardavad maailmakorda muuta sõjalise jõuga. Käesolev aasta tõotab aga saada muutuste aastaks, sest pea pool maailma elanikkonda valib endale uusi juhte. Kas see toob kaasa muudatused ka senistes riikidevahelistes suhetes ja üleilmses elukorralduses?

Eesti on kahtlemata nendest suurtest muutustest ja trendidest mõjutatud, kuid meie välispoliitika seisab kindlalt oma väärtuste eest. Reeglitepõhine maailmakord, riikide iseolemise õigus ja territoriaalne terviklikkus on Eesti jaoks paindumatud ja eksistentsiaalsed põhimõtted, mille au sees hoidmist nõuame ka teistelt. Väikeriigina oleme võtnud sihiks seista selle eest, et neid põhimõtteid järgitaks üle maailma ja et neid peaks ühtviisi tähtsaks nii suured kui ka väikesed riigid.

Ometi ei pruugi kogu maailm meie väärtustest ja seisukohtadest ühtmoodi aru saada. Kombed, hoiakud ja väärtused, mis on olulised Eesti jaoks, ei pruugi olla mujal maailmas sama kaaluga. Kuidas töötada, elada ja teha äri riikides, kus normid ei kattu kodumaa kultuuriruumiga? Kas riigil on üldse eetiline kõigiga diplomaatilisi ja majanduslikke suhteid evida?

Välisministri ja presidendina oli meie iseseisva välispoliitika oluline kujundaja ja Eesti huvide edendaja Lennart Meri. Tänavu tähistame tema 95. sünniaastapäeva ning selle auks meenutavad välispoliitika arutelualal meie diplomaadid, kuidas oli temaga koos töötada. Lisaks saab Välispoliitika alal näha näitust Lennart Meri seotusest Eesti välisteenistusega – alates tema poisipõlvest kuni presidendiaastateni.

Lennart Meri oli see, kes seadis välissuhtluses standardi, mille poole Eesti diplomaadid tänaseni püüdlevad. Riigi esindamine välismaal nõuab diplomaadilt palju, sealhulgas pidevat kohanemist uute olukordadega. Samamoodi on vaja olla tasemel, et olla hea võõrustaja. Diplomaaditöö telgitaguste üle arutlevad Välispoliitika alal välisministeeriumi ja välisriikide diplomaadid.

Lisaks arutelude kuulamisele saab sel aastal Välispoliitika alal ka kohtingul käia. Pea 20 Eestis tegutsevat välisdiplomaati kohtuvad hoogsas speed-date vormis festivalikülastajatega ning küsida võib kõike!

Välispoliitika ala leiab juba varasemalt tuttavast kohast ja nagu ikka on kahejalgsete külaliste kõrval lahkesti oodatud ka neljajalgsed sõbrad. Ootame kõiki kuulama põnevaid arutelusid!

Arutelud toimuvad eesti ja inglise keeles. Eestikeelsetel aruteludel on ka viipekeelne tõlge. Välispoliitika ala korraldab välisministeerium.

Tekst: välisministeerium

Vabatahtlikuna festivalil

Tule tiimi!

“Nende inimestega koos tegin ma ükskord Arvamusfestivali!” on lause, mida sajad inimesed saavad Arvamusfestivali pildigaleriid vaadates rahulolu ning uhkusega öelda, sest Arvamusfestival saab teoks just tänu vabatahtlike tööle.

ANNA ENDAST MÄRKU

Ole osa Arvamusfestivalist - iga päev!

Arvamusfestivali meened

Kvaliteetne, korduvkasutatav ja keskkonnasõbralik Eesti disain Arvamusfestivali sümboolikaga.
Osta

Tule toetajaks!

Sul on võimalus aidata arendada Eesti arvamuskultuuri, toetades festivali korraldamist ühekordse või võimalusel ka püsiannetusega.
ANNETA FESTIVALILE