UUDISED

Oktoober on käes! Mis me vahepeal teinud oleme?

Kas sina teadsid, et Arvamusfestival ei ole ainult suvine projekt, vaid töö festivali korraldamise ja meie missiooni edendamisega toimub aasta läbi? Hakkame nüüdsest tegema regulaarseid kokkuvõtteid, mis annavad ülevaate viimaste kuude tegemistest. Nii saate Arvamusfestivali toimetustega paremini kursis olla ja näha, kui palju tööd tegelikult neile kahele mõnusale suvepäevale Paides eelneb. 

2022. aasta festivali lõpetamine

Pärast sünnipäevafestivali kui kõik külastajad olid ammu koju läinud, veetis Arvamusfestivali meeskond veel nädalakese Paides festivali ala kokku pakkides. Augusti lõpp ja september  kulusidki suuresti festivali kokku võtmisele. Valmis said festivali arutelude salvestused, mis on leitavad kõigist olulisematest podcasti äppidest. Kuna festivali tuumikmeeskond oli 12.–13. augustil üsna hõivatud kõikvõimalike jooksvate küsimuste ja tegevustega, kuulame ka ise nüüd suure huviga järele, mida põnevat festivalil räägiti. 

Nagu ikka, kogusime pärast festivali ka külaliste ja korraldajate tagasisidet, et võtta kaasa olulisimad õppetunnid järgmisteks festivalideks. Küsitlusele vastas üle 300 inimese – suur aitäh! Tulemused leiad siit. Kogutud andmeid kasutatakse ka teadustöös, mille fookuses on Arvamusfestivaliga seotute arusaamad Arvamusfestivali eesmärgist ja võimalikust mõjust Eesti arutelukultuuri ning kodanikuühiskonna kontekstis. Ootame põnevusega teadustöö tulemusi ja anname ka teile märku, kui need valmis on! 

Toimus ka mitmeid meeskondlikke tagasiside ja kokkuvõtte kohtumisi. Hetkel on Kasparil ja Marial veel pooleli ka toetajate külastamine, et jagada muljeid toimunust, tänada neid toetuse eest, küsida tagasisidet meie tegevusele ja teha tulevikuplaane. 

Kaspar Haridus- ja Noorteameti Rogeri ja Kadriga, kes olid tänavuse Noorteala peakorraldajad

Septembri viimasel nädalal käisid Kaspar ja Kaarel Brüsselis kohtumas teiste Euroopa demokraatiafestivalide eestvedajatega, et vahetada festivali korraldamise kogemusi ja jagada inspireerivaid ideid. Saime teada, kuidas läksid 2022. aasta festivalid teistel Democracy Festivals Associationi liikmetel – Eesti oli nimelt üks väheseid riike, kus pandeemia tõttu ükski festival vahele ei jäänud, enamikel teistel oli tänavune festival üle kahe aasta esimene, mis toimuda sai. Rõõm oli kuulda, et kõik restart-festivalid õnnestusid ja nii arutelude korraldajate kui külastajate numbrid olid pandeemia eelsel tasemel või isegi kõrgemal. Ühiselt arutati ka festivalide rahastusmudelite üle: milliseid toetuspakette pakutakse, kellega koostööd tehakse, kuidas annetusi kogutakse. Kõigi võrgustiku festivalide ühine mure on, kuidas suurendada festivali külastaja panust. Saime kolleegidelt väärt ideid, mida ka Eestis katsetada ja edasi arendada. Reisi toetas SA Kodanikuühiskonna Sihtkapital.

Democracy Festivals Associationi liikmete esindajad

Valmis sai ka sünnipäeva festivali meeleolukas videokokkuvõte. Meenuta neid mõnusaid suviseid hetki vaadates videot siit. Video autorid on Jarkko Pukki ja Henri-Kristian Kirsip. 

Muutused festivali tuumikmeeskonnas 

Septembris lõpetas tuumikmeeskonnas töö Maiko Kesküla, kes oli festivali juures selle sünnist saati – 10 aastat! Maiko töö võttis üle Arvamusfestivali pikaaegne vabatahtlik Kaarel Vene

Jällenägemiseni ütlesime ka festivali kultuuriprogrammi juhile Martha-Beryl Graubergile, kes otsustas edaspidi keskenduda üksnes Paide Muusika ja Teatrimaja juhtimisele. Paide Muusika ja Teatrimajaga on Arvamusfestivalil aga jätkuv partnerlus, nii et päris lahti Martha meist siiski ei saa! 

Eelnevaga seoses otsime Arvamusfestivali tuumikmeeskonda lisajõudu kultuuriprogrammi ja ruumiloome kuraatori näol. Selle keerulisena kõlava ametinimetuse taga on roll, mis koosneb kahest ülesandest: panna kokku ja viia ellu arutelude programmi toetav kultuuriprogramm ning kujundada sisuprogrammi toetav festivali ruum. Lähemalt saad rolli kohta lugeda siit. Kui tead kedagi, kellele see roll imeliselt sobiks, saada ta palun meie poole teele! Või kandideeri ise! Anna endast märku ka siis, kui sind kõnetab vaid üks neist rollidest (kultuur või ruum). 

Uus strateegia ja 2023. festivali planeerimine (käib täie hooga!)

Arvamusfestivali nõukoja koosolek

DD Strat Labi abiga alustasime juba suve hakul Arvamusfestivali uue strateegia loomist ja panime paika visiooni järgmiseks kümneks aastaks. Septembris kinnitasime uue strateegia ka Arvamusfestivali nõukojaga ning täna tegeleme tegevuskava koostamisega, et panna paika, milliste sammudega jõuame strateegias püstitatud eesmärkideni. Nimelt on meil plaanis juba sel aastal tuua programmi rohkem erinevaid arutelude formaate, mis lähtuksid ühest kolmest eesmärgist: koosloome, konflikti lahendamine või õppimine.

Arvamusfestival 2.0. Illustratsiooni autor: Ronald Eiland

Ideekorje toimub märtsis ning enne seda jagame ka täpsemat infot. Nii palju võime aga juba öelda, et eriti ootame tänavusse programmi uudseid ja loovaid formaate, mis ei pea sugugi lähtuma varem nähtud-kuuldud formaatidest. Paneeldiskussioon võib mõne eesmärgi puhul just see õige formaat olla, kuid enamike puhul ei pruugi.   

Oluline osa meie tööst, mis veel enne aasta lõppu valmis peab saama, on eelarve vahendite leidmine ja uue aasta eelarve kinnitamine. Oleme kirjutanud ja esitanud taotluse KÜSKi arenguhüppe vooru, et viia ellu uued tegevused strateegia eesmärkide täitmiseks ja Arvamusfestival 2.0 elluviimiseks. Lisaks on Kaspar käinud kohtumas erinevate ettevõtetega, kellelt küsida toetust festivali korraldamiseks. Kui ka sina soovid toetada Arvamusfestivali toimumist, siis selleks on väga palju erinevaid võimalusi, mida saab lähemalt arutada Kaspariga (kaspar.tammist@arvamusfestival.ee).

Käima oleme lükanud ka meie järgmise aasta plakati konkursi – meie plakatid nimelt sünnivad Pallase Kunstikooli tudengite käe all. IV kursuse õppeaine “Plakat” kestab kuni 23. novembrini ning pärast seda saamegi juba välja valida uue plakati, mis määrab järgmise aasta festivali visuaalse keele!   

Lisaks

  • Pidasime Paide Gümnaasiumi uues uhkes majas Arvamusfestivali varasemate ja praeguste eestvedajate, meeskonnajuhtide ja tuumiku liikmete kokkutulekut.  
  • Andsime stardipaugu Hybrid European Democracy Festivali korraldusele, kus partneritena nõu ja jõuga kaasas oleme. 
  • Võtsime Paide linna sünnipäeval vastu mitu tänukirja: Maiko Kesküla sai tänukirja aastatepikkuse panuse eest Arvamusfestivali korraldusse, vabatahtlikud Ronaldo Ollo, Rene Münzer ja Markus Rooba aga panuse eest tänavuse Arvamusfestivali toimumisse. Eriliste teenete südamemeene omistas Paide linn Arvamusfestivali eestvedajale Kaspar Tammistile. 

Vabatahtlikuna festivalil

Tule tiimi!

“Nende inimestega koos tegin ma ükskord Arvamusfestivali!” on lause, mida sajad inimesed saavad Arvamusfestivali pildigaleriid vaadates rahulolu ning uhkusega öelda, sest Arvamusfestival saab teoks just tänu vabatahtlike tööle.

ANNA ENDAST MÄRKU

Ole osa Arvamusfestivalist - iga päev!

Arvamusfestivali meened

Kvaliteetne, korduvkasutatav ja keskkonnasõbralik Eesti disain Arvamusfestivali sümboolikaga.
Osta

Tule toetajaks!

Sul on võimalus aidata arendada Eesti arvamuskultuuri, toetades festivali korraldamist ühekordse või võimalusel ka püsiannetusega.
ANNETA FESTIVALILE