UUDISED

Viljandi [eel]arvamusfestival kutsub kaasa mõtlema

6. juulil toimuval kolmandal Viljandi [eel]arvamusfestivalil on fookuses noorte valikud, Viljandi linnaruum ning kestlik toimetulek kogukonna ning indiviidina. Lisaks aruteludele pakub festival vaimu ergastavat kultuuriprogrammi, mis sisaldab nii prügist valmistatud toidu mekkimist kui ka parkla lebola mõnusid. Festivali alaks on Viljandi kesklinnas asuv Tartu tänav, mis kujundatakse jalakäijate oaasiks. 

Viljandi [eel]arvamusfestivali ja Loov Viljandi üks eestvedajaid Heldi Ruiso sõnul on festivalil käsitletavad teemad väga mitmekesised, puudutades aktuaalseid teemasid, millest nii noored kui ka täiskasvanud viljandlased mõtlevad. 

„Noortelt laekunud ja noortele mõeldud teemad moodustavad üle poole arutelule tulevatest teemadest. On ju tänavuse festivali fookuses just noored. Samas on tervema elukeskkonna ja hariduse teemad kogu meie ühiskonnas väga aktuaalsed ning on mõistetav, et pakuvad aruteluainest ka [eel]arvamusfestivalil,” märkis Ruiso. 

Sel aastal on Viljandi [eel]arvamusfestivalil kolm arvamusala, valitud aruteluteemad jagunevad kolmele alale: Viljandi linn, tark linn ja noorteala, lisaks on festivalil röögi-löögiala, kus oma ala eksperdid jagavad arutelukultuuri ergutavaid õpiampse.

“[eel]arvamusfestivalil soovime luua turvalist harjutusvälja, kus õppida edasiviivalt ja empaatiliselt ka keerulisemate teemade üle arutlema. Usume kogu korraldustiimiga, et kolmandat korda toimuv koosmõtlemine lähendab viljandlasi, meie sõpru ja pakub ideid, kuidas nii indiviidina kui ka kogukonnana edasi kesta,“ märkis Heldi Ruiso.

Viljandi linna alal tulevad arutlemisele teemad: „Terve(m) linn”, “Muutus algab minust”ja “Kuidas luua lapsesõbralikku linna?”.

Targa linna alal küsitakse: “Milline peaks tänapäeval olema kooliharidus nii sisult kui vormilt?”, “Kust jookseb piir kultuurikriitika ja kiusamise vahel”, “Kuidas öelda ei?”

Noortealal vaagitakse “Missugusest materjalist koosneb noore karjääriredel?”, “Kuidas leida tasakaal sotsiaalmeedia ja reaalsuse vahel?” ja “Aktiivsete noorte elujõud on passiivsete noorte teha”.

Lisaks aruteludele pakub festival ka tänavu arutelu- ja suhtlemiskultuuri toetavat kultuuriprogrammi. “Oleme sel aastal koostanud arutelu- ja koosolemiskultuuri toetava kultuuriprogrammi, kuhu ootame viljandlasi osalema röögi-löögi ala aruteluoskusi ergutavates õpiampsudes, nautima erinevaid tegevusi autode asemel parkimisplatsile rajatud parkla lebolas. Samuti saab kummutada oma maitsetega seotud eelarvamusi, nautides toidualal prügitoitu ja Tartu tänava endi kohvikutest,” toob Ruiso välja põnevamad tegevused.  

6. juulil muutub Tartu tänav autovabaks alaks, kus aruteludes kohtuvad arvamused, ideed ja festivalil osalejad. Juba 5. juulil saab tulla vaatama festivaliala ülessättimist ja soovi korral ettevalmistustes ka kaasa lüüa. Arutelude avalöök toimub 6. juulil kell 12  aruteluga “Terve(m) linn” Viljandi linna alal. Festivali lõpetab Viljandi hoovifestival, mis kestab järgmise päeva varajaste hommikutundideni. 


Viljandi [eel]arvamusfestival on Paide Arvamusfestivali eelsündmus, mi toimub tänavu kolmandat korda. [eel]arvamusfestivalid on ellu kutsutud, et hea arutelutava leviks üle kogu Eesti ning pakkuda neutraalset platvormi, kus kokku tulla ja kohalikke olulisi küsimusi arutada.

Viljandi [eel]arvamusfestivali korraldab  Loov Viljandi, mis on viljandlasi koondav kogukonnaühendus. Loov Viljandi korraldab Viljandis kultuuri- ja haridussündmusi sooviga ärgitada linnaelanikke kaasa rääkima ja panustama oma elukeskkonna arengusse.  2022. aastal tunnustas Viljandi linn [eel]arvamusfestivali parima ajutise keskkonna tiitliga ning Viljandimaa Arenduskeskus ja Viljandi Omavalitsuste Liit pidas festivali aasta parimaks kaasamissündmuseks. 

Vabatahtlikuna festivalil

Tule tiimi!

“Nende inimestega koos tegin ma ükskord Arvamusfestivali!” on lause, mida sajad inimesed saavad Arvamusfestivali pildigaleriid vaadates rahulolu ning uhkusega öelda, sest Arvamusfestival saab teoks just tänu vabatahtlike tööle.

ANNA ENDAST MÄRKU

Ole osa Arvamusfestivalist - iga päev!

Arvamusfestivali meened

Kvaliteetne, korduvkasutatav ja keskkonnasõbralik Eesti disain Arvamusfestivali sümboolikaga.
Osta

Tule toetajaks!

Sul on võimalus aidata arendada Eesti arvamuskultuuri, toetades festivali korraldamist ühekordse või võimalusel ka püsiannetusega.
ANNETA FESTIVALILE