UUDISED

Arvamusfestival avaldas üle 200 aruteluga kava

Arvamusfestival avaldas oma kodulehel mahuka programmi, milles on rohkem kui kakssada ühiskonda puudutavat arutelu. 9. ja 10. augustil toimuv festival toob Paide Vallimäele kokku erinevate valdkondade eksperdid ning tänavu saavad oma aruteluala ka podcaster’id ja lapsed.

Arvamusfestivali eestvedaja Kaspar Tammisti sõnul on avaldatud kava justkui ühiskonna peegel. „Programmi pääsenud arutelud näitavad väga hästi seda, mis on eestlaste mõtetes ja südametes. Just nendel teemadel saabki Arvamusfestivalil arutleda,” ütles Tammist, kelle sõnul on selle tõestuseks mitmeid näiteid. „Tänavu on suurt kõlapinda saanud rohe- ja kliimapoliitika ning see kajastub selgelt ka festivali kavas. Näiteks on programmis arutelud nagu „Mis saab riietest järgmisel aastal?” ja „Paneme rohepöörde tööle – kõigi jaoks”. Jätkuvalt on väga aktuaalsed ka kõik Ukrainas toimuva sõjaga seotud küsimused,” märkis Tammist, et neid teemasid esitati läbi avaliku ideekorje väga rohkelt.

Arvamusfestivali programmijuhi Kristin Kivimäe sõnul on lisaks rohepöörde, sõja ja julgeoleku teemadele ka palju energeetikat, vaimset tervist ja kultuuri puudutavaid arutelusid. „On teemasid, mis käsitlevad probleeme ühiskonna tasandil, kuid kindlasti leidub ka selliseid arutelusid, mis kõnetavad inimesi just indiviidi tasandil,” ütles Kivimäe. Tema hinnangul on festivali teemade ring nii lai, et huvipakkuvaid arutelusid leidub igaühe jaoks. Tänavu on kavas oma koht ka spordil, mis on märgiline, sest festivaliga samaaegselt toimuvad olümpiamängud. Näiteks leiavad aset arutelud  „Valust, nõiajahist ja vilepuhujatest spordis”, „Kas talent saab kasvada piitsata?” ning „Tehisintellekti roll Eesti jalgpalli arengus”.

Kivimäe hinnangul on kava üheks pärliks kahtlemata laste korraldatud arutelud. „Tulevikutegijate alal on arutelukorraldajateks algklassi- ning põhikooliõpilased, kes said ise välja pakkuda just neile kordaminevaid teemasid. Festivalil arutlevad nad nende küsimuste üle koos eakaaslaste ja täiskasvanutega,” sõnab Kivimäe ning toob välja, et laste initsiatiivil on kohale kutsutud ka näiteks Jüri Ratas ja Natalie Mets, kes paluti rääkima sellest, kuidas saada poliitikuks. „Lisaks on arutelusid igavusest, õppimisest ja sellest, kui lihtne on lastel politsei poole pöörduda,” loetleb Kivimäe lastele olulisi teemasid. 

Festivali eestvedaja Kaspar Tammisti arvates on üllatuseks ka podcast’idele pühendatud aruteluala, kus hakatakse avalikult salvestama mitmeid eriilmelisi taskuhäälinguid. „Podcast’id on Eestis väga laialdaselt levinud ja inimesed armastavad neid kuulata. Paraku ei nähta tavaliselt nende põnevat köögipoolt, aga Arvamusfestivalil kavatseme seda muuta,” rõõmustab Tammist, et Paide Vallimäel tuuakse taskuhäälingute saatejuhid ja külalised otse rahva ette. 

Tammisti arvates võiksid Arvamusfestivalile tulla kõik Eesti inimesed, sest festival ongi mõeldud kõigile, kellele ümbritsev elu korda läheb. „Oleme terve aasta ettevalmistusi teinud, et kõik soovijad saaksid osaleda ühiskonna jaoks olulistel aruteludel, eriilmelistel teemadel kaasa rääkida ning oma vaatenurki avada. Aga sama teretulnud on ka inimesed, kes soovivad lihtsalt arutelusid kuulata, uusi mõtteid koguda või mõnusalt aega veeta,” julgustab Tammist, et Arvamusfestivali erilist võlu saavad kogeda kõik, kes tulevad 9. ja 10. augustil päikselisele Paide Vallimäele, leiavad puude vilus mõnusa istekoha ning mõlgutavad koos teistega mõtteid.

9. juulil avalikustatakse ka festivali kultuuriprogramm, mille krooniks on reede ja laupäeva õhtused kontserdid. Tammisti sõnul astuvad lavale armastatud Eesti tippartistid, kelle kuulamiseks tasub kohale tulla isegi neil, kelle elukorraldus ei võimalda päeval toimuvatest aruteludest osa võtta. „Ka see, mida Paide Teater on kultuuriprogrammi raames tegemas, on midagi täiesti erakordset,” annab Tammist vihje, et üles astuvad mitmed kunstnikud, kelle looming saab olema intrigeeriv ja põnev. 


Arvamusfestivali arutelude programm on leitav lehelt arvamusfestival.ee/kava. 9. ja 10. augustil toimuv festival leiab tänavu aset juba 12. korda. Sündmus toob kokku Eestist ja maailmast hoolivad inimesed erinevatest kogukondadest, et luua tasakaaluka arutelu abil paremat arusaamist iseendast, üksteisest ja maailmast. Festival toimub Paide Vallimäel ning on külastajatele tasuta.

Vabatahtlikuna festivalil

Tule tiimi!

“Nende inimestega koos tegin ma ükskord Arvamusfestivali!” on lause, mida sajad inimesed saavad Arvamusfestivali pildigaleriid vaadates rahulolu ning uhkusega öelda, sest Arvamusfestival saab teoks just tänu vabatahtlike tööle.

ANNA ENDAST MÄRKU

Ole osa Arvamusfestivalist - iga päev!

Arvamusfestivali meened

Kvaliteetne, korduvkasutatav ja keskkonnasõbralik Eesti disain Arvamusfestivali sümboolikaga.
Osta

Tule toetajaks!

Sul on võimalus aidata arendada Eesti arvamuskultuuri, toetades festivali korraldamist ühekordse või võimalusel ka püsiannetusega.
ANNETA FESTIVALILE