UUDISED

Tartu [eel]arvamusfestival valmistub programmi avalikustamiseks

Sel kevadel võõrustab Tartu esmakordselt mööda Eestit rändavat [eel]arvamusfestivali, mis toimub Euroopa Kultuuripealinna 2024 põhiprogrammi osana. Tartu [eel]arvamusfestivali üheks eestvedajaks on Maarja-Liis Mereäär, kelle südamesse hiilis Tartu tudengipõlves ning kes nüüdseks peab seda oma armsaks kodulinnaks. Avaldame intervjuu Maarja-Liisiga, kes jagab [eel]arvamusfestivali-eelseid mõtteid. 

Maarja-Liis Mereäär

Maarja-Liis, alustame algusest. Kuidas leidsid oma tee Tartu [eel]arvamusfestivali korraldustiimi?

Liitusin eelmise aasta kevadel Arvamusfestivali vabatahtlike meeskonnaga, et lüüa kaasa 2023. aasta suvisel Arvamusfestivalil. Selle käigus sain tuttavaks väga mitme toreda inimesega Arvamusfestivali tiimist, sealhulgas ka eestvedaja Kaspar Tammistiga. Kui juhuslikult tuli meil Arvamusfestivaliga seoses plaane tehes jutuks see, et 2024. aastal, mil Tartu koos Lõuna-Eestiga on kultuuripealinn, plaanitakse maha pidada üks tore [eel]arvamusfestival ka Tartus, siis leidsime, et saaksin selle ürituse korraldamisel ka käed külge lüüa. Olen Tartus elanud nüüdseks juba pea 12 aastat ning Arvamusfestivali toomine siia tundus mulle väga põnev võimalus panustada kogukonna arengusse.

Miks on [eel]arvamusfestivali toimumine Tartus eriline?

Arvamusfestival on minu arvates üks ainulaadsemaid festivale, kus käinud olen. Tema atmosfäär, ülesehitus ja eesmärk on selline, mida tahaks ka väljaspool Paidet inimestele pakkuda. Kuna Tartu identiteeti kujundavad mitmekülgsed valdkonnad nagu haridus, meditsiin ja kultuur, on see väike puust linn justkui loomulik koht, kus süvitsi minna olulistel teemadel ning edendada avatud arutelukultuuri. 

Räägi meile, millises faasis on praegu festivali ettevalmistus ja mis on järgmised sammud.

Hetkel käib arutelude korraldajate vilgas töö, et viimne kui detail aruteludest saaks läbi mõeldud ja kirja pandud ning kogu informatsioon oleks valmis 25.aprilliks, mil avalikustame meie [eel]arvamusfestivali programmi. 

Kas võid meile vihjata, millised aruteluteemad Tartu festivalil kõlama hakkavad?

Läbi kumavad väga põletavad päevakajalised teemad, nagu keskkonnaga arvestav eluviis, tervishoid, vaimne tervis, sidusad kogukonnad ja palju muud. Ka Keskpark ise ja sinna ehitamine ei jää aruteludest välja. Kindlasti leidub kõigile teemasid, millele kaasa rääkida ja mõelda. 

Millist mõju soovid, et Tartu [eel]arvamusfestival jätaks kohalikule kogukonnale ja kõigile osalejatele? 

Soovin, et teemad sütitaksid inimesi rohkem ühiskonna probleemülesannete lahendamisel kaasa mõtlema, tekitaksid optimismi ja tõstaksid arutluskultuuri taset. Konstruktiivsed arutelud võimaldavad meil üksteisest paremini aru saada ning nii jõuame kiiremini lahendusteni.

Tartu [eel]arvamusfestival toimub 17.-18. mai Tartu Keskpargis ning on kõigile osalejatele tasuta. Lisainfot festivali kohta leiate siit.

Vabatahtlikuna festivalil

Tule tiimi!

“Nende inimestega koos tegin ma ükskord Arvamusfestivali!” on lause, mida sajad inimesed saavad Arvamusfestivali pildigaleriid vaadates rahulolu ning uhkusega öelda, sest Arvamusfestival saab teoks just tänu vabatahtlike tööle.

ANNA ENDAST MÄRKU

Ole osa Arvamusfestivalist - iga päev!

Arvamusfestivali meened

Kvaliteetne, korduvkasutatav ja keskkonnasõbralik Eesti disain Arvamusfestivali sümboolikaga.
Osta

Tule toetajaks!

Sul on võimalus aidata arendada Eesti arvamuskultuuri, toetades festivali korraldamist ühekordse või võimalusel ka püsiannetusega.
ANNETA FESTIVALILE