UUDISED

Millega tegelevad Arvamusfestivali vabatahtlikud?

Arvamusfestival on saanud Kesk-Eesti üheks tähtsaimaks suursündmuseks, mis toob ühiskonnast hoolivad inimesed igast riigi paigast Paidesse, Eesti südamesse. Aga festivali enda süda põksub ainult tänu sadadele vabatahtlikele, kes panustavad oma aega, energiat ja entusiasmi, et tagada kõigile külastajatele meeldejääv ja inspireeriv kogemus. 

Just nemad ehitavad üles festivaliala, hoiavad arutelude korraldusel silma peal, jagavad informatsiooni, jäädvustavad märgilisi hetki, hoolitsevad külastajate eest ning sagivad mööda Paide Vallimäge ringi, et kõik sujuks suurepäraselt. Ilma vabatahtlike abita ei oleks Arvamusfestivali. Seetõttu on nende tublide särasilmsete inimeste panus ülimalt oluline ja loomulikult ka väga tänuväärne. Järgnevatel veergudel saame tuttavaks mitmete Arvamusfestivali vabatahtlikega, kes suure osa oma ajast festivalile pühendavad. Nad avavad tagamaid, miks ja milliste ülesannetega nad vabatahtlikena toimetavad.

Jaana Lindmets

Tänavu on minu kolmas aasta vabatahtlikuna. Olen arutelualade koordinaator ehk festivalipoolne kontaktisik arutelude korraldajatele. Vahendan infot, viin korraldajad kokku õigete inimestega, vajadusel aitan neid arutelu sisulise poolega ning pakun moraalset tuge. Esimesel korral vabatahtlikuna kaasa lüües oli tegu uudishimust kantud avantüüriga –  piilumaks, kuidas üks festival üldse sünnib. Järgmistel aastatel oli vabatahtlikuna jätkamine juba üsna loomulik, sest inimesed, kellega saab koostööd teha, on niivõrd sütitavad, siirad ja asjalikud. Lisaks on ilus kuulata konstruktiivseid ja sisukaid arutelusid ning näha, kuidas parim arutelukultuuri praktika jõuab vaikselt ka festivalist väljapoole. 

Jaana Lindmets

Riina Hiob

Olen olnud Arvamusfestivali tiimis algusest peale. Olen aastaid tegelenud festivali ettevalmistamise ja mahavõtmisega, sealhulgas koristustöödega. Meeletult olen värvinud ja šablooninud viitasid ning suuri A-tähti. Olen tegelenud alade sisustamisega, leidnud sobivaid mööblitükke ning kaunistanud alasid rohttaimede ja lilledega. Festivali ajal olen hoolitsenud selle eest, et meie poolt hallatavad alad oleksid korras ja puhtad. Minu suurim soov on näha, et meie väikeses Paide linnas midagi toimub, ja anda oma panus kogukonnale. See on toonud mulle uusi tutvusi ja sõprussuhteid ning tugevdanud kogukonnatunnet. Mulle meeldib õhinapõhisus ja teotahe, mida näen teiste vabatahtlike seas. Samuti naudin rahulolu, mis kaasneb tehtud tööga, ja teadmist, et olen aidanud kaasa millegi toreda toimumisele.

Riina Hiob

Silver Hansen

Seekordne festival on minu jaoks viies. Tegutsen turundustiimis ning vastutan meediapindade ja reklaami eest. Põhjuseid vabatahtlikuna kaasa löömiseks on mitmeid. Esmalt on see võimalus aidata kaasa oma kodulinna arengule ning hoida Paidet pildil. Samuti demokraatlike väärtuste ja arutelukultuuri edendamine. Aga peamine mõte võiks olla ikkagi see, et aidata asju ise ära teha ja korda saata, mitte oodata, et äkki keegi teine teeb. Meil kõigil on mingil määral vaba aega, küsimus on, mis sellega peale hakata!?

Silver Hansen

Carolyn Savolainen

Olen Arvamusfestivalil löönud kaasa mitmeid aastaid, nii vabatahtlikuna kui ka mõnda ala korraldades. Minu jaoks on oluline lüüa kaasa kohalikus kogukonnas, kuna võimalusi ühiskondlikult kaasa lüüa on Paides vähe. Seda suurem on rõõm, et Arvamusfestival just siin tegutseb ja vabatahtlikke kaasab. Arvamusfestivali meeskonnas kaasa löömine on minu jaoks olnud sellel aastal eriti tähenduslik. See tunne, et oled oodatud, sinu panust väärtustatakse ja sind kui inimest märgatakse, on parim, mida üldse vastu oodata. Seega just selle tunde ja koostegutsemise rõõmu tõttu olengi leidnud enda tee siia ja olen valmis igal ajal appi tulema.

Carolyn Savolainen

Maarja-Liis Mereäär

Sellesuvine Arvamusfestival on järjekorras teine, mille korraldamisele olen käed külge löönud. Aitan korraldada Festivaliklubi ala ja Poliitika ala, suheldes arutelude korraldajatega ja jagades neile igasuguseid olulisi infokilde. Ma leian, et Arvamusfestival teeb Eesti elu paremaks, andes oluliste teemade üle arutamiseks imelise platvormi. Selle pärast tahangi olla osake Arvamusfestivali meeskonnast, et ühiskonnale vajalikud arutelud saaksid kõlama.

Maarja-Liis Mereäär

Eerik Maalmann

Arvamusfestivali vabatahtlike tiimis olen olnud fotograafi rollis, kuid muidugi osalen ma alati ka festivali talgutel, kui see vähegi võimalik on. Arvamusfestivaliga tutvusin läbi sotsiaalmeedia. Kui vabatahtlike tiimi otsiti fotograafe, teadsin, et see on super pakkumine. Olla arutelu sees ja püüda ausaid emotsioone, on ainult rõõm. Minu kõige erilisem mälestus festivalist on hetk, kui nägin enda pilte sotsiaalmeedias ringlemas – see tunne, kui oled osa tohutult suurest tiimist, kuid sinu väike panus moodustab siiski suure pildi kokku.

Eerik Maalmann

Helen Toomsalu

Sellel aastal on mul Arvamusfestivali tiimis kuues aasta. Esimesel aastal tegin enda koolipraktikat Arvamusfestivalil. Arvasin, et praktika saab läbi ja sellega lõppeb minu teekond, kuid kuus aastat hiljem – siin ma olen. Sellel aastal teen Arvamusfestivali tiimis sotsiaalmeediat, näiteks näeb minu tehtud story’sid Arvamusfestivali Instagramis. Arvamusfestival on mind võlunud esimesest aastast alates.  Festivalil saavad kokku nii erinevat tüüpi inimesed, kes üksteist täiendavad ja inspireerivad. Igal aastal õpin midagi uut ning saan uusi ja vahvaid kogemusi koos ühe kõige ägedama meeskonnaga! Arvamusfestivali tiimis olen saanud nii mitmekülgseid ülesandeid ja rolle. Tiimijuhid on alati soodustanud vabatahtliku arengut ning andnud vabatahtlikele uusi võimalusi. Olen varasemalt näiteks olnud helisalvestaja, aruteluala kuraator, arutelude hindaja, tiimiürituste korraldaja ja palju muud!  Ükski aasta pole hakanud igav ja see on minu inspiratsiooniallikas.

Helen Toomsalu

Külli Klaas

Tänavu aitan Arvamusfestivali nõudlusepõhise transpordi projektiga. Eelmine aasta panin hästi natuke Arvamusfestivali tiimis käed külge, aga nagu ikka asjadega, et annad sõrme ja… teed järgmine kord rohkem ja veel parema meelega. Tore on igapäeva tööle vahelduseks midagi teistsugust teha – uute inimestega ja teistsuguses keskkonnas. Palju uut on õppida! Ja ikka on tore festivalipäeval käia ja vaadata ja mõelda, et näe, mina ka aitasin kõigel sellel vägeval sündida. 

Külli Klaas

Elery Rooba

Arvamusfestivali tiimis läheb mul kolmas aasta. Olen programmitiimi koordinaator ning samuti tegelen toetajate turundusega. Olin aastaid festivalil külastajana käinud ning 10. arvamusfestivali eel tekkis tunne, et nüüd on viimane aeg vabatahtlikuna kaasa lüüa ning anda oma panus ägeda festivali korraldamisse. Erilistest mälestustest meenubki mulle esimesena meeleolukas tordisöömine Keskväljakul, millega tähistati festivali 10. juubelit.

Elery Rooba

Grete Jõgi

Mina vastutan festivali ajal selle eest, et kõigil oleks hea olla – prügi, vetsud ja heakord. Tulin Arvamusfestivali tiimi 2023. aastal ning tänavu on minu teine aasta ägedate inimestega! Ma otsustasin pühendada oma aega Arvamusfestivalile, sest usun, et see on suurepärane võimalus arendada oma oskusi ja teadmisi. Lisaks pakub see kogemus mulle võimaluse kohtuda uute ja huvitavate inimestega ning luua väärtuslikke kontakte. Vabatahtlik töö toob mulle ka naeratuse suule, teades, et olen midagi kasulikku teinud. Kõige erilisem mälestus jääb ikkagi inimestest, kellega koos on pikalt arutletud ja toimetatud – see, kuidas õhtu lõpuks kõik mured on lahendatud ja saab öelda, et on olnud edukas festival. Ootan juba augustit, et kogu tiim jälle kokku saaks!

Grete Jõgi teiste vabatahtlikega

Marie Marleen Jaanof

Festivaliga olen seotud viiendat või kuuendat aastat. Viimasel paaril aastal olen tegelenud näiteks sellega, et leida koostööpartnereid, kes pakuksid vabatahtlikutele kosutust – et neil oleks festivali ajal näksimist ja janu kustutust. Samuti olen aidanud ka ala ülesehitust ette valmistada – värvinud, žablooninud, tassinud, saaginud, toetanud, koristanud jne. Olen Arvamusfestivali vabatahtlik, kuna soovin kaasa lüüa oma kodulinnas toimuvas sündmuses. See on maailma parim meeskond, kus tööd teha – see on kui sõpradega vaba aja veetmine. Kõige enam on mulle meelde jäänud pikale veninud tööpäevad, kus kogu meeskond on pikast päevast väsinud, kuid just need õhtud on alati olnud kõige lõbusamad, naljakamad ning meeldejäävamad. Muidugi ka ärategemise rõõm ning kõik need positiivsed emotsioonid, mis sind valdavad, kui festival on õnnestunud.

Marie Marleen Jaanof

Anastasia Tinyakova

Olen graafilise disaineri rollis ehk minu ülesandeks on visuaalselt kommunikeerida Arvamusfestivali publikuga, kasutades digitaalmeediat. See on minu esimene aasta graafilise disaineri rollis, aga muidu olen kolm aastat juba vabatahtliku rollis. Esimesel aastal sai olla tagasiside tiimis ning eelmine aasta juhendada noori noorte ala kujundamisel. Eks ma olen saanud vabatahtliku töö pisiku Tartust tudengina, kui tegutsesin mitmes tudengiorganisatsioonis (sügav kummardus ja tuhat tänu HITi ja ÜKSA rahvale). Kui tulin tagasi Paidesse, siis tundus igati loogiline jätkata vabatahtliku tööga kodulinnas. Olulist rolli mängisid ka Arvamusfestivali väärtused, mis ühtivad minu väärtustega. Samuti ei saa jätta mainimata seda, et kõige muu kõrvalt aitab see „laadida akusid” ägedas seltskonnas.

Anastasia Tinyakova

Taavi Midenbritt

Tänavu on minu esimene kord Arvamusfestivali tiimis kaasa lüüa. Olen tiimis koordinaator ehk minu roll on toetada arutelukorraldajaid selliselt, et 9. ja 10. augustil saaksid kõik nautida erinevaid rikastavaid arvamusi. Mul oli mõttest läbi käinud soov panustada oma aega läbi vabatahtliku rolli ning Arvamusfestivali pakkumine oli selle teostamiseks suurepärane võimalus. Arvamusfestivali roll ja ideoloogia on niivõrd tugevad. See on hea võimalus eneseteostuseks ja jätkusuutlikuma ühiskonna loomiseks. 

Taavi Midenbritt

Roberta-Grethel Agu

Olen Arvamusfestivali tiimis staabijuht. Vabatahtlikuna olen kaasa löönud kolm aastat ning staabijuhina teist aastat. Arvamusfestival on nii äge kogemus ning sellesse kaasatud inimesed on oma ala professionaalid, kes on samal ajal nii toredad. Kõige eredamalt on mul meeles eelmise festivali aegne Kaja Kallase visiit staapi ning sellele eelnenud “kaos”. Koristasime visiidi jaoks staapi, kuid selleks ei olnud eriti palju aega. Kui aeg kätte jõudis ning peaminister sisse astus, peitsime tolmuimeja tundmatusse kohta ning seda enam üles ei leidnudki.

Roberta-Grethel Agu

Ingrid Alla

Olen festivali meeskonnas kolmandat aastat. Viimasel kahel festivalil olen infopunktis inimestele naeratanud. Tartu [eel]arvamusfestivalil aga aitasin hoopis programmi kokku panna. Festivali eel olen saanud katsetada sisekommunikatsiooni spetsialisti rolli ning festivali ajal hoian seekord Festivaliklubil silma peal. Igav ei hakka! Tartu tüdrukuna olen lapsest saati kõiksugu kultuuri- ja spordiüritustel vabatahtlikuks käinud. On ju niivõrd põnev lisaks melu nautimisele veidi ka suursündmuste korraldamise telgitagustesse kiigata! Nüüd olen jõudnud sammhaaval arusaamisele, et tahan panustada sündmustesse, mille sisu väärtusesse usun. Usun mõtete jagamise ja teiste seisukohtade ärakuulamise jõudu. Usun, et igaühel on võim luua paremat homset.

Ingrid Alla

Kristi Liiva

Festivaliga olen seotud päris selle algusest saadik eri rollides. Olin esimesed kolm aastat festivali eestvedaja, sealt edasi kaks aastat arendustiimis. Vahepeal pidasin pausi ning viimased viis aastat olen olnud Arvamusfestivali nõukojas. Unistus arukast, edasiviivast ning vastaspoole eriarvamuse õigust austavast ühiskondlikust arvamusvahetusest, mis Eestit iseseisva ja demokraatliku riigina kindlustab, on minu sees sama tugev kui esimese festivali eelõhtul 2013. aastal. Erilisi mälestusi on liialdamata sadu, sest nende 12 aasta jooksul on olnud nii päikest kui vihma, naeru kui nuttu, kõikehõlmavat tänutunnet kui ka paratamatuse aktsepteerimist. Kõige tähtsam on aga see, millised ainulaadsed inimesed on minu ellu tulnud – kõik, kellega startisime esimesel kolmel aastal, on mu südames väga erilisel kohal ning on mind inimesena kasvatanud. Loodan väga, et Arvamusfestivali vabatahtlike kogukonnal on jätkuvalt sarnane mõju ja see kandub edasi ka järgmistesse aastatesse.

Kristi Liiva

Vabatahtlikuna festivalil

Tule tiimi!

“Nende inimestega koos tegin ma ükskord Arvamusfestivali!” on lause, mida sajad inimesed saavad Arvamusfestivali pildigaleriid vaadates rahulolu ning uhkusega öelda, sest Arvamusfestival saab teoks just tänu vabatahtlike tööle.

ANNA ENDAST MÄRKU

Ole osa Arvamusfestivalist - iga päev!

Arvamusfestivali meened

Kvaliteetne, korduvkasutatav ja keskkonnasõbralik Eesti disain Arvamusfestivali sümboolikaga.
Osta

Tule toetajaks!

Sul on võimalus aidata arendada Eesti arvamuskultuuri, toetades festivali korraldamist ühekordse või võimalusel ka püsiannetusega.
ANNETA FESTIVALILE