UUDISED

Arvamusfestivalil on teemasid energiajulgeolekust tippspordini

Homme saab alguse järjekorras 12. Arvamusfestival. Kahe päeva jooksul toimub Paide Vallimäel üle 200 arutelu, mille jaoks on loodud 25 temaatilist aruteluala. 

Arvamusfestivalil kohtuvad erinevate valdkondade ja teemade spetsialistid, inimesed riigiasutustest ja vabaühendustest, kultuuritegelased, ettevõtjad, poliitikud, ajakirjanikud ja kodanikud. Arvamusfestivali eestvedaja Kaspar Tammisti sõnul on oluline, et inimestel oleks füüsiline koht, kus kokku tulla ning erinevatel teemadel arutleda. “Juba 12. korda tulevad Eesti inimesed Arvamusfestivalile, et luua põnevaid arutelusid ning ammutada mõtteid ja ideid, kuidas Eesti elu paremaks teha. Arvamusfestival toimub Paides ainult kahel päeval, kuid Eesti inimeste seas elab see edasi terve aasta,” kirjeldas Tammist, et arutelude mõtted jõuavad õigel hetkel õigete inimesteni.

Suure mõttemaratoniga starditakse 9. augustil kell 12. Esimeste arutelude seas on näiteks elektrihinda, võõrtööjõudu ja filmimuusikat puudutavad teemad. Kell 12 on kavas ka arutelu “Narkopoliitika Eestis – me karistame teid terveks”, kus küsitakse, miks Eesti inimesed tarvitavad aina rohkem uimasteid. Teiste seas osalevad arutelus ka näitleja Märt Avandi ning terviseminister Riina Sikkut. 

Päeva jooksul toimub veel mitmeid põnevaid arutelusid – näiteks arutlevad Yoko Alender, Jevgeni Ossinovski, Lauri Laats ja Rasmus Lahtvee selle üle, millistel jalgadel seisab energiajulgeolek. Holger Roonemaa modereerimisel arutletakse elutähtsate teenuste pakkujate ja riigi kriisikoordinaatoritega, kui hästi on Eesti valmis erinevateks kriisistsenaariumiteks. Arutelus “Ideaalne mõrv – päriselu vs seriaal” küsitakse ajakirjanik Piia Osula modereerimisel aga seda, kuidas käib mõrvade uurimine ja kuivõrd see erineb teleekraanil nähtust. Küsimuse üle arutavad PPA Põhja prefektuuri kriminalistikatalituse juht ja isikuvastaste kuritegude talituse grupijuht ning näitleja Elisabet Reinsalu. Reedel toimuvad arutelud rohkem kui kahekümnel arutelualal kell 12, 14, 16, 18 ja 20.

Arutelud jätkuvad taas laupäeval kell 10, mil Eestist valitud Euroopa Parlamendi liikmed räägivad teemal “Kuhu pöörab Euroopa Liit?”.  Laupäeval saab kuulata ka sporditeemalisi arutelusid. Näiteks on kavas “Valust, nõiajahist ja vilepuhujatest spordis”, kus Tarmo Tiisleri modereerimisel küsitakse, millised on väärtused tippspordis, kuidas on õige sportlasi kohelda ning kuidas suhtume nendesse, kes spordis aset leidnud väärkäitumistest teavitavad. Laupäeva ja kogu festivali viimaseks aruteluks on parlamendierakondade esimeeste debatt, kus osalevad Urmas Reinsalu, Мihhail Kõlvart, Margus Tsahkna, Kristen Michal ja Lauri Läänemets.

Lisaks on Arvamusfestivalil ka mahukas töötubade- ja kultuuriprogramm, mille krooniks on reede ja laupäeva õhtused kontserdid. Reedel astub Festivaliklubis üles Anett ning laupäeval Egert Milder Bänd. Paide Teater korraldab Arvamusfestivali kultuuriprogrammi raames valdkondadevahelist kunstifestivali, mille pealkirjaks on “Kadunud Paide” ning mille eesmärk on mõtestada väikelinna identiteeti. Kahe päeva jooksul toimuvad nii etendused, installatsioonid, näitused, kontserdid kui ka performance’id. 

Kogu Arvamusfestivali arutelude programm on leitav lehelt arvamusfestival.ee/kava. Festival toimub 9. ja 10. augustil Paide Vallimäel ning on külastajatele tasuta.

Vabatahtlikuna festivalil

Tule tiimi!

“Nende inimestega koos tegin ma ükskord Arvamusfestivali!” on lause, mida sajad inimesed saavad Arvamusfestivali pildigaleriid vaadates rahulolu ning uhkusega öelda, sest Arvamusfestival saab teoks just tänu vabatahtlike tööle.

ANNA ENDAST MÄRKU

Ole osa Arvamusfestivalist - iga päev!

Arvamusfestivali meened

Kvaliteetne, korduvkasutatav ja keskkonnasõbralik Eesti disain Arvamusfestivali sümboolikaga.
Osta

Tule toetajaks!

Sul on võimalus aidata arendada Eesti arvamuskultuuri, toetades festivali korraldamist ühekordse või võimalusel ka püsiannetusega.
ANNETA FESTIVALILE