UUDISED

Arvamusfestival kulmineerub parlamendierakondade esimeeste debatiga

Tänane Arvamusfestivali teine päev toob kuulajateni üle saja arutelu. Festival kulmineerub parlamendierakondade esimeeste debatiga, milles küsitakse pikka vaadet sellele, kas ja kuidas võiks Eesti suureks saada.

Arvamusfestival sai alguse juba reedel. Festivali eestvedaja Kaspar Tammisti sõnul täitus Paide Vallimägi arvamuskultuuri austajatega juba enne esimesi arutelusid. “Kuigi reede on tööpäev, siis oli suur rõõm näha, et tuhanded ja tuhanded festivalikülastajad leidsid tee Paidesse, järjekorras juba 12. Arvamusfestivalile,” sõnas Tammist, kelle sõnul tehakse mõlema päeva külastajate arv teatavaks peale festivali. “Ka laupäeval on kavas väga palju eriilmelisi arutelusid – seda koguni 25 erineval arutelualal, seega kindlasti jagub huvipakkuvaid teemasid kõigile,” ütles eestvedaja. 

Laupäevaste aruteludega alustatakse Paide Vallimäel kell 10. Päeva alguses leiab aset ka “Kuhu pöörab Euroopa Liit?”, kus Euroopa Parlamendi Eestist valitud liikmed arutlevad, mis teemad saavad erinevates poliitika valdkondades esmatähtsaks. Päeval toimuvad ka arutelud nagu “Lapse privaatsus kui vanema tahe”, “Magus elu ja suhkrumaks: hambad ei valeta”, “Vägivallatseja – koletis või abivajaja”, “Kas talent saab kasvada piitsata?”, “Lennart Meri – suurmees väikeriigist” ja palju muud. 

Arvamusfestivali eestvedaja Kaspar Tammist soovitab festivalile tulla kogu perega, sest Vallimäele on loodud ka lasteala põnevate tegevustega – alates meisterdamisest kuni hiigelmulli peoni. “Lisaks toimuvad pere noorimatele ka väga erilised arutelud – tänavu said lapsed ise arutelude teemasid välja pakkuda ning neid ise korraldada ja läbi viia,” ütles Tammist, et mainitud arutelusid saab kuulata Tulevikutegijate alal. Näiteks kell 14 küsitakse, kuidas saada poliitikuks. Arutelualale on sel puhul kutsutud kaasa mõtlema poliitikud Jüri Ratas ja Natalie Mets. 

Kell 16 toimub arutelu “Boomer vs Zoomer”, kus Arija Helmvee ja Marii Karell võtavad ette sotsiaalmeedia platvormidel levinud trendid ja vaidlevad selgeks, miks mingi asi trendib. Samal ajal võib kuulda veel mitmeid arutelusid nagu näiteks “Kriisist kohanemiseni: idapartnerluse tulevik” ning “Valust, nõiajahist ja vilepuhujatest spordis”, kus Tarmo Tiisleri modereerimisel küsitakse, millised on väärtused tippspordis, kuidas on õige sportlasi kohelda ning kuidas suhtume nendesse, kes spordis aset leidnud väärkäitumistest teavitavad. 

Kell 18 arutlevad Urmas Reinsalu, Sven Mikser, Yoko Alender ja Jevgeni Ossinovski selle üle, mis ohustab tipp-poliitiku vaimset tervist. Lisaks saab kuulata veel mitmeid arutelusid nagu näiteks “Tehisintellekti roll Eesti jalgpalli arengus”, “Kas digikukrus peitub õnn ja armastus?”, “Väitlus ja arutelu: kuidas saaks enam naisi tippjuhiks?”. Arvamusfestivali viimaseks aruteluks on kell 20 toimuv parlamendierakondade esimeeste debatt, kus osalevad Urmas Reinsalu, Мihhail Kõlvart, Margus Tsahkna, Kristen Michal ja Lauri Läänemets. Debatis küsitakse pikka vaadet sellele, kas ja kuidas võiks Eesti suureks saada.

Laupäeval saab nautida ka mahukat kultuuriprogrammi. Muusikat pakub Egert Milder Bänd, keda saab Festivaliklubis kuulata kell 21:45.  Paide Teater korraldab Arvamusfestivali kultuuriprogrammi raames ka valdkondadevahelist kunstifestivali, mille pealkirjaks on “Kadunud Paide” ning mille eesmärk on mõtestada väikelinna identiteeti. Päeva jooksul toimuvad nii etendused, installatsioonid, näitused, kontserdid kui ka performance’id. 

Kogu Arvamusfestivali arutelude programm on leitav lehelt arvamusfestival.ee/kava. Festival toimub 9. ja 10. augustil Paide Vallimäel ning on külastajatele tasuta.

Vabatahtlikuna festivalil

Tule tiimi!

“Nende inimestega koos tegin ma ükskord Arvamusfestivali!” on lause, mida sajad inimesed saavad Arvamusfestivali pildigaleriid vaadates rahulolu ning uhkusega öelda, sest Arvamusfestival saab teoks just tänu vabatahtlike tööle.

ANNA ENDAST MÄRKU

Ole osa Arvamusfestivalist - iga päev!

Arvamusfestivali meened

Kvaliteetne, korduvkasutatav ja keskkonnasõbralik Eesti disain Arvamusfestivali sümboolikaga.
Osta

Tule toetajaks!

Sul on võimalus aidata arendada Eesti arvamuskultuuri, toetades festivali korraldamist ühekordse või võimalusel ka püsiannetusega.
ANNETA FESTIVALILE