UUDISED

Välispoliitika ala: Ukraina toetamisest Aafrika koostöösuheteni

Möödunud on järjekordne aasta ootamatute arengutega rahvusvahelistes suhetes, mis on andnud põhjust lahti mõtestada välispoliitilisi teemasid ja kutsuda kokku külalisi erinevates valdkondadest. Sel korral tulevad vaatluse alla mitmed olulised küsimused – sh Ukraina ülesehitamine, Venemaa agressioon ja olukord küberjulgeolekus.

NATO on taas laienenud. Pinged Euroopas on toonud alliansi kaks uut liiget– Soome ja peagi on oodata ka Rootsi liitumist. See samm on kindlustanud nii Eesti kui ka terve maailma julgeolekut.

Viimasesse aastasse on jäänud ka palju kahetsusväärset, ohtlikku ja traagilist. Iga päev sooritab Venemaa Ukrainas sõjakuritegusid – Venemaa on tapnud inimesi, hävitanud kodusid ja loodust ning kõige selle mõju on pikaaegne ja hoomamatu. Seetõttu on oluline näidata tervele maailmale meie jätkuvat ja vankumatut toetust Ukrainale ning tegeleda aktiivselt agressori vastutusele võtmisega ja Ukraina ülesehitamise teemadega.  

Sellest lähtuvalt on Välispoliitika ala aruteludel peaasjalikult fookuses Ukraina toetamine ja Venemaa agressiooni puudutavad teemad. Välisministeerium koostöös Eesti Rahvusvahelise Arengukoostöö Keskusega (ESTDEV) arutleb Ukraina ülesehitamise ja sõjapurustuste likvideerimise teemadel. Seejärel proovitakse leida vastuseid küsimustele, kuidas tagada Venemaa vastutusele võtmine ja kui kaugel on agressioonikuriteo eritribunali loomine. Peale seda ootab ees intrigeeriv kahekõne juutuuberi Artur Rehi ja Eesti suursaadik Ukrainas Kaimo Kuuse vahel, kus on keskmes maailm peale Ukraina võitu.

Välisministeeriumi korraldatud arutelude esimene päev Arvamusfestivalil lõppeb pealaval, kus moderaatoriks on välisministeeriumi kantsler Jonatan Vseviov ja vestluskaaslateks suursaadikud George P. Kent (USA), Belén Sapag (Tšiili), Ross Allen (Suurbritannia) ja Ajaneesh Kumar (India) – üheskoos arutletakse, milline on Eesti kuvand maailmas.

Välispoliitika alal on oodata ka huvitavaid globaalseid vestlusi. Näiteks on tulemas Aafrika-teemaline arutelu, kus on vaatluse all Eesti roll muutuvas Aafrikas ning Eesti ja Aafrika koostöövõimalused. Arutelu juhib välisministeeriumi Aafrika erisaadik Daniel Schaer ja arutelus osalevad teiste seas president Kersti Kaljulaid ja Aafrika riigipeade koostööorganisatsiooni Smart Africa tegevjuht Lacina Kone. Globaalsete teemade all tuleb veel juttu nii strateegilisest energia- ja geopoliitikast, üleilmsest eestlusest kui ka küberjulgeolekust.

Harukordne võimalus on piiluda ka diplomaatide igapäevaellu – näitame näilise glamuuri taga peituvat argipäeva ja uurime, miks Eestil on üldse diplomaate ja välisesindusi vaja. Välispoliitika ala lõppakordiks on ekspordiklubi, kus Eesti ettevõtted jagavad oma nõuandeid ja soovitusi välisturgude edukaks vallutamiseks.

Välispoliitika ala ei ole pelgalt ruum, kus toimuvad arutelud, vaid interaktiivne keskkond, kus kodanikud, välispoliitika kujundajad ja erasektori esindajad saavad üheskoos mõtestada, kuidas ehitada paremat maailma meie ümber. On oodata mitmekesiseid arutelusid, kus iga huviline leiab endale südamelähedase teema.

Tule kuulama, kaasa arutlema ja maailma mõtestama! Arutelud toimuvad eesti ja inglise keeles. Eestikeelsetel aruteludel on ka viipekeelne tõlge. Välispoliitika ala korraldab välisministeerium.

Vabatahtlikuna festivalil

Tule tiimi!

“Nende inimestega koos tegin ma ükskord Arvamusfestivali!” on lause, mida sajad inimesed saavad Arvamusfestivali pildigaleriid vaadates rahulolu ning uhkusega öelda, sest Arvamusfestival saab teoks just tänu vabatahtlike tööle.

ANNA ENDAST MÄRKU

Ole osa Arvamusfestivalist - iga päev!

Arvamusfestivali meened

Kvaliteetne, korduvkasutatav ja keskkonnasõbralik Eesti disain Arvamusfestivali sümboolikaga.
Osta

Tule toetajaks!

Sul on võimalus aidata arendada Eesti arvamuskultuuri, toetades festivali korraldamist ühekordse või võimalusel ka püsiannetusega.
ANNETA FESTIVALILE