UUDISED

Tõuksidest alkoholipoliitika ja biomeetriast rändepoliitikani ehk turvatundest üheksa nurga alt

Öeldakse, et kassidel on üheksa elu. Inimesel (nagu tegelikult ka kassidel) on elusid täpselt üks. Nii peame väga hoolega end ümbritsevat elu kujundama ja hoidma, et meie viibimine siin planeedil kulgeks võimalikult ohutult ja turvaliselt. Ometi näitab argipäev, et mõnd turvatunnet puudutavat teemat nagu näiteks alkoholipoliitika, ei ole põhjalikult võetud arutada päris tükk aega, kuigi selle „tulemitest“ loeme igapäev ajaleheveergudest. Küsimus on, miks?

Sarnaseid küsimusi kerkib pähe teisigi: kellel on ligipääs minu sõrmejälgedele? Millised ohud varitsevad noori kübermaailmas? Kas me teeme eetilist ennetust? Kas turvalist ööelu eksisteerib? Mis juhtub, kui me ei ohja tõuksijuhte? Mis jääb politseist alles, kui seda veel kärpida ja äkki tulevikus polegi politseid tarvis? Keda me Eestisse ootame? Miks me ei ole muutnud alkoholipoliitikat?

Politsei- ja Piirivalveameti Turvatunde alal neile küsimustele vastuseid otsime, abiks lai ring nutikaid ja ägedaid inimesi üle Eesti, nii avalikust- kui erasektorist. Sealhulgas neidki, keda esimese hooga turvatundest rääkimas näha oodata ei oskagi, kuid kel oma oluline vaatenurk teemadele anda. Kirsina tordil tulevad küberohtudest rääkima Saku valla noored. Nii saavad nad endale tugeva platvormi ja sõnumile suurema mõju. Nagu ütleb PPA peadirektor Egert Belitšev, kohtuvad Arvamusfestivalil inimesed, kes hoolivad sellest, kuidas Eestil läheb. „Turvatunde alal võtame lahata teemad, mis on nii politseile kui Eesti inimestele tähtsad.»

Kahe päeva vältel toimuvaid arutelusid aitab sisse- ja välja juhatada ilmselt kõige rohkem Arvamusfestivalil esinenud, teemasid modereerinud ja niisama inimestega suhtlemas käinud politseinik – Maarja Punak. Maarja jaoks on Arvamusfestival hea kohtumispaik: „Siin saan ma kokku kõigi nende inimestega, kellega ma aasta jooksul ägedaid projekte olen teinud ning kuulata, kuidas vabamas õhkkonnas erinevatele teemadele lähenetakse.“

Käpapatrull ja ägedad politseinikud

Pinevate teematõstatuste kõrval on sama oluline ka arutelusid ümbritsev olustik. Turvatunde ala peab olema oma nime väärt ning selle poole aasta-aastalt järjest enam püüdleme – nii sisult kui ka vormilt.

Eelmisel aastal väga suurt tähelepanu äratanud politseikoerad tulevad taas ning teevad reedel, 11. augustil kell 17.30 ägeda sõu. Samal päeval on meil kohal ka kaks noort ja ägedat politseinikku – Pirko Pärila ja Grete Jeltsov, kellelt võib küsida kõikvõimalikke toredaid küsimusi, mida ehk varem pole võimalust olnud politseinikele esitada. Või lihtsalt nendega juttu teha. Pirko ja Grete kolleegi Maarja sõnul ongi see just üks mõnusamaid aspekte Arvamusfestivali juures: „Kui kõnnin politseivormis ringi, astuvad inimesed tihti ligi ja ütlevad midagi head või kiitvat. Ja üldse mitte ainult minu, vaid ka kõigi teiste politseinike töö kohta.“

Ka saab Turvatunde alal proovile panna oma nutikust osaledes politseiteemalises viktoriinis, uudistada mininäitust ning mängida Lõvi Leo lauamängu. Vabalt võib ka lihtsalt tulla, võrkkiiges pikutada ja ilusat päeva nautida. ”Siin tutvustame oma tööd ja vahendeid, vastame küsimustele ning oleme inimestega koos, et mitte ainult rääkida, vaid ka kuulata,“ võtab peadirektor Egert hästi kokku, mis 11. ja 12. augustil Paides ees ootab.

Turvatunde ala teemasid aitavad Politsei- Ja Piirivalveametil sisustada Siseministeerium, Siseministeeriumi Infotehnoloogia- ja Arenduskeskus, Sotsiaalministeerium, Justiitsministeerium ja Tervise Arengu Instituut.

Kohtumiseni Paides!

Vabatahtlikuna festivalil

Tule tiimi!

“Nende inimestega koos tegin ma ükskord Arvamusfestivali!” on lause, mida sajad inimesed saavad Arvamusfestivali pildigaleriid vaadates rahulolu ning uhkusega öelda, sest Arvamusfestival saab teoks just tänu vabatahtlike tööle.

ANNA ENDAST MÄRKU

Ole osa Arvamusfestivalist - iga päev!

Arvamusfestivali meened

Kvaliteetne, korduvkasutatav ja keskkonnasõbralik Eesti disain Arvamusfestivali sümboolikaga.
Osta

Tule toetajaks!

Sul on võimalus aidata arendada Eesti arvamuskultuuri, toetades festivali korraldamist ühekordse või võimalusel ka püsiannetusega.
ANNETA FESTIVALILE