UUDISED

Tervise tuleviku alal otsitakse lahendusi Eesti tervishoiu jätkusuutlikumaks muutmiseks

Ühest kriisist teise kõndides kipub meil silme eest kaduma pikk vaade ühiskonda üleval hoidvatele alustaladele, nagu tervishoid ja haridus. Just need kaks on arenenud ja õnneliku ühiskonna vältimatuteks eeldusteks. Nii haridus kui tervishoid on taastatud Eesti Vabariigis läbi käinud hulga reforme, mis kestavad tänini – mõelgem eestikeelsele koolile, tasuta kõrgharidusele, perearstisüsteemile, haiglate ühendamisele jne. Ometi pole meil üksmeelt, kuhu oleme jõudnud ja kuidas edasi.

Arvamusfestivali Tervise tuleviku alal, mis tänavu toimub teist korda, laseme röntgeni peale Eesti tervishoiule ja katsume täpsemalt diagnoosida kitsaskohti, mille olemasolu me kõhutundega kõik aimame. Kes poleks kuulnud, et:

  • meie meeste eluiga on naistest pikalt maas, rääkimata Põhjamaadest
  • tervelt elatud aastaid on Eestis märksa vähem, kui põhjanaabrite juures
  • eestlaste tervisekäitumine jätab pehmelt öeldes soovida
  • õdede puudus on pikaajaline ja selle all kannatab ennekõike patsient
  • ravijärjekorrad on kohati sama pikad, kui kohtuveskite jahvatus
  • Haigekassa võib kümne aasta pärast jõuda ligi milardilisse miinusesse
  • riik ei suuda täita endale püstitatud rahvatervise eesmärke, aga erameditsiini appi lubata

Kõik need mured taanduvad üksikinimese tasandil ühele küsimusele – kui mina haigeks jään, kas ma saan abi või jään oma hädaga üksi? Tervise tuleviku ala üheksas paneelis ristavad vaimumõõgad Eesti juhtivad meditsiini ja tervishoiu eestkõnelejad era- ja riigisektorist, kogenud arstid, riigiametnikud, ettevõtjad, patsiendid ja analüütikud. Eesmärk pole kiruda Eesti rahva rasket elu ja kurba saatust, vaid lahata algosadeks probleemide juurpõhjused ja otsida töötavaid lahendusi, mida saaks rakendada kas kohe või aastakümnete jooksul.

Tervise tuleviku ala ei piirdu vaid teoreetiliste aruteludega. Loome ka eraldi tegevusala, mis pakub tegemisi ja teadmisi lastest täiskasvanute ja lemmikloomadeni. Meie tegevusalal saab:

  • teha paneelide vahel minibatuutidel juhendajaga ergutavaid trenne muusika saatel
  • pakkuda Koertekohvikus oma lemmikule juua ja loomamaiustusi ning küsida PetCity loomaarstidelt nõu oma looma tervise kohta
  • õppida Euroopa vanima, Tallinna Raeapteegi töötubades aastasadade vanuseid ravimtaimede töötlemise võtteid ja pildistada end Raeapteegi fotoseinal apteeker Melchiorina
  • osaleda Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli praktilistes töötubades
  • proovida osavust ja tasakaalu slackline’il
  • vaadata sõja eest pakku tulnud Ukraina laste joonistuste näitust

Kui sa pole aga kindel, mis seisus on su enda tervis, siis tule ja tee Confido poolt pakutud tasuta lihtsaid terviseteste. Tere tulemast ja tervis tuleb!

Vabatahtlikuna festivalil

Tule tiimi!

“Nende inimestega koos tegin ma ükskord Arvamusfestivali!” on lause, mida sajad inimesed saavad Arvamusfestivali pildigaleriid vaadates rahulolu ning uhkusega öelda, sest Arvamusfestival saab teoks just tänu vabatahtlike tööle.

ANNA ENDAST MÄRKU

Ole osa Arvamusfestivalist - iga päev!

Arvamusfestivali meened

Kvaliteetne, korduvkasutatav ja keskkonnasõbralik Eesti disain Arvamusfestivali sümboolikaga.
Osta

Tule toetajaks!

Sul on võimalus aidata arendada Eesti arvamuskultuuri, toetades festivali korraldamist ühekordse või võimalusel ka püsiannetusega.
ANNETA FESTIVALILE