UUDISED

Sõna kuraatoritele – kui kaugel on arutelude korraldamine?

Suvise Arvamusfestivali korraldamine on juba täies hoos. Uurisime kahelt kuraatorilt, mis rolli täidab kuraator Arvamusfestivali korraldustiimis ning kui kaugel on juubeliaasta programmi kokku panek. Oma mõtteid jagasid meiega Grete Maria Neppo ja Sandra Maria Jänes.

Nii Grete kui ka Sandra on juba teist aastat järjest Arvamusfestivali vabatahtlikud. Kui Gretel on tagataskust võtta ka eelmise aasta kogemus, siis Sandra jaoks on see esimene aasta kuraatorina. „Olen Arvamusfestivali lainel süvitsi teist aastat. Eelmisel festivalil tegelesin arutelude korraldamise, näituse püstitamise ja ühe kõrvalürituse organiseerimisega,“ kirjeldab oma varasemat Arvamusfestivali vabatahtliku rolli Sandra. Lahe tiim ja võimalus kohtuda nii paljude uute põnevate inimestega on toonud nad aga taaskord tagasi Arvamusfestivali vabatahtlike ridadesse, seekord siis mõlemad kuraatori rollis.

Sandra Maria Jänes

Kes on kuraator?

Ja mis rolli täidab ta Arvamusfestivali programmitiimis? Grete ja Sandra kirjeldavad kuraatorit kui infovahendajat arutelude korraldajate ja Arvamusfestivali vahel. Kuraator on festivalipoolne tugi, kes aitab arutelude korraldajatel omavahel head koostööd teha ning nõustab neid nii sisulise kui tehnilise poole osas, alates sellest, milline võiks olla ala kujundus, kuni selleni, keda arutelule rääkima kutsuda. Kuraator annab nõu, vahendab kontakte ja peab järge, et alade ettevalmistus festivalini ja selle ajal kenasti kulgeks.

Grete sõnul on hea kureerida ala, kus on sellised arutelud, mille teemad on ka sulle endale tuttavad. See lihtsustab nõustamise poolt, kuigi see pole kõige olulisem. „Kuraatori roll nõuab ka konkreetsust ja julgust inimesi korrale kutsuda. Hea kuulamisoskus on oluline, arutelude korraldajad tahavad vahel helistada ja lihtsalt muret kurta. Kiire, vahetu ja aus kommunikatsioon ning hea guugeldamisoskus on aga peamised omadused-oskused, mis kuraatoril võiks olla,“ kirjeldab head kuraatorit Grete. Sandra lisab: „Arvan, et kasuks tuleb ka hea suhtlemisoskus ja võime hoida suuremat pilti toimuvast.“

Kuraatori töö rõõmud ja väljakutsed

Grete, kes kureerib kahte sotsiaalvaldkonna ala ning rände- ja teadusala, toob välja, et tema jaoks on kuraatori töös hetkel kõige keerulisemaks väljakutseks koosoleku aja leidmine, mis sobiks kõigile ala arutelude korraldajatele. Samas tunneb ta rõõmu võimalusest tutvuda uute põnevate inimestega. „Saan koos töötada nii enda valdkonna esindajatega kui täiesti uute valdkondade inimestega. Huvitavad mõttevahetused maailmas toimuva osas ning arutelude teemade arendamine toidavad aju ja meelt. Samuti saab aruteludega tegeledes targemaks väga spetsiifiliste teemade osas,“ kirjeldab igapäevaselt sotsiaalpedagoogika ja lastekaitse valdkonnas tegutsev Grete kuraatori töö põnevamat külge.

Grete Maria Neppo. Foto autor Roosi Sõsa

Ka Sandra toob välja, et mida rohkem on alal korraldajaid, seda keerulisem on ettevalmistusi juhtida. Aga üldiselt ei ole tal siiski veel midagi ületamatult rasket ette tulnud. Kui igapäevaselt teenib ta leiba immigratsiooni ja ümberasumisega tegelevas agentuuris, kus aitab tehnoloogia- ja iduettevõtteid välistalendi ümberasumisega Eestisse, siis Arvamusfestivalil kureerib ta tuleviku, avatud ühiskonna ning sõja ja rahu alasid. Kuraatori töös peab ka tema kõige põnevamaks võimalust kohtuda väga erineva tausta ja kogemustega inimestega asutusest üle Eesti. „Mulle väga meeldivad aruteluteemad minu kureeritavatel aladel. Tahaks täiesti ausalt kõiki neid kuulata ja mitmes kohas korraga olla,“ räägib ta õhinaga.

Töö arutelude korraldamisega on täies hoos

Esimesed kohtumised arutelude korraldajatega on toimunud ning kuraatorid leiavad, et need on läinud kiirelt, produktiivselt ja oodatust lihtsamalt. „Arutelude korraldajad on väga toredad ning taaskord on kokku saanud hea kombinatsioon kogenud festivalihuntidest ja uutest tulijatest. Seega võib loota, et kõik kulgeb ka edasi sama edukalt,“ kirjeldab koostööd arutelude korraldajatega Sandra.

Grete leiab, et eelmisel aastal kuraatorina omandatud kogemused aitavad tal sel aastal tööga veelgi paremini hakkama saada. „Oleme tiimiga paremini ette valmistunud – saime programmi kokku pannes ise kõigile ideedele otsa vaadata ja need läbi arutada,“ räägib ta. „Enamikel aruteludel pole veel osalejad paigas, osal on puudu ka moderaatorid. Alade kujundus ja kes mida kuidas ehitab on ilmselt kõige suurem asi, mis hetkel pooleli on,“ toob Grete välja mõned olulised punktid, mis hetkel töös.

Sandra on oma kureeritavatel aladel toimuvate arutelude korraldajatele andnud esimese niiöelda mini-tähtaja, milleks ootab esmast tagasisidet. Ta usub, et koostöö arutelude korraldajatega õnnestub ka nii, et ta ei pea väga kannatamatult kätt pulsil hoidma, pigem eelistab ta lasta korraldajatel rahus toimetada, olles samas alati olemas, kui abi või nõu vajatakse. 

Vabatahtlikuna festivalil

Tule tiimi!

“Nende inimestega koos tegin ma ükskord Arvamusfestivali!” on lause, mida sajad inimesed saavad Arvamusfestivali pildigaleriid vaadates rahulolu ning uhkusega öelda, sest Arvamusfestival saab teoks just tänu vabatahtlike tööle.

ANNA ENDAST MÄRKU

Ole osa Arvamusfestivalist - iga päev!

Arvamusfestivali meened

Kvaliteetne, korduvkasutatav ja keskkonnasõbralik Eesti disain Arvamusfestivali sümboolikaga.
Osta

Tule toetajaks!

Sul on võimalus aidata arendada Eesti arvamuskultuuri, toetades festivali korraldamist ühekordse või võimalusel ka püsiannetusega.
ANNETA FESTIVALILE