UUDISED

Huvikaitse ekspert Silver Sillak: arutelu korraldamine võimaldab huvigruppide arvamust teada saada ja uusi tegevussuundi leida

Eesti Rohelise Liikumise huvikaitse ekspert Silver Sillak on Arvamusfestivalil arutelu korraldajana osalenud mitmel aastal erinevate organisatsioonide alt. Küsisime Silverilt, mis on teda üha uuesti arutelusid korraldama toonud ning milliseid soovitusi jagaks ta neile, kes hakkavad ette valmistama oma esimest arutelu.

Milliseid arutelusid oled Arvamusfestivalil korraldanud?

Olen kahe erineva organisatsiooni alt hariduse ja keskkonna teemalisi arutelusid korraldanud. Esimesed arutelud korraldasin Tartu Ülikooli haridusuuenduskeskuse alt ning teemadeks olid haridussüsteemi tulevikustsenaariumid ning turvalise ja õppimist toetava õpikeskkonna loomine klassiruumis. 2021. aastal korraldasin arutelu „Kriitilised maavarad ja kriitilised küsimused“ aga juba Eesti Rohelise Liikumise alt ning siis rääkisime Eesti maapõuepoliitika probleemidest.

Miks otsustasid Arvamusfestivalil korraldajana osaleda?

Organisatsiooni jaoks oli üks ajend tutvustada meie tegevusi oma koostööpartneritele ja laiemale avalikkusele, samuti anda võimalus arvamust avaldada neile, kelle seisukohta me veel hästi ei tea (aga tahaks teada) või kelle hääl muidu ei kostu. Minu jaoks isiklikult oli oluline sisuliste teadmiste kogumine, olgu siis tegu minu jaoks mõnel võrdlemisi uuel teemal probleemide kaardistamisega või juba tuttaval teemal uute kontaktide loomise ja lahenduste leidmisega. Arutelu korraldamine aitas mul ka uuel töökohal sisse elada ja oma töös uusi tegevussuundi leida. Lisaks motiveeris mind arutelujuhi rolli harjutamine ja uute aruteluvormide proovimine.

Mis on arutelude korraldamise juures kõige põnevam olnud?

Arvamusfestivali juures on olnud palju põnevaid asju: uute inimestega tutvumine, köitvate aruteluteemade leidmine, süvitsi mõtlemine ja arutamine, erinevate aruteluvormide katsetamine. Üks lõbusamaid asju oli ilmselt 2019. aasta aruteluks valmistumine ja selle läbiviimine. Tol aastal korraldasime foorumteatri vormis arutelu, kuhu oli kaasatud peaaegu kogu organisatsiooni kollektiiv ning MTÜ Foorumteater mängujuhi abiga mõtlesime terve loo otsast lõpuni ise välja ja mängisime läbi. Kohapeal sekkusid siis meie „arutelusse“ erinevad „näitlejad“ publikust, muuhulgas haridusminister Mailis Reps, ja iga kord oli tulemus erinev, mistõttu saime lõpuks pooleteise tunni jooksul neli või viis eriilmelist „arutelu“. Aga ausalt öeldes festivalimelu on nii vahva, et olen läinud pea igal aastal augustis Paidesse isegi siis, kui ma ise arutelu ei korralda ega osale.

On sul soovitusi, kuidas ägedat arutelu teemat välja mõelda ja head arutelu korraldada?

Ära mõtle teemat välja üksi! Tehke ajurünnak organisatsiooni sees või miks mitte laiemalt. Ma olen iga kord nii teinud ja mõnikord on teemasid kogunenud nii palju, et on olnud üsna keeruline seda üht või kaht teemat välja valida, mida esitada. Mõnikord olemegi esitanud mitu teemat ja kõik on ka valituks osutunud.

Arutelu korraldamise puhul on peamine soovitus ilmselt see, et kuigi Arvamusfestival toimub augustis, siis kokkulepped osalejate ja arutelujuhiga tasub ära teha juba kevadel ja mitte jätta neid suvesse, sest enamik inimesi on siis puhkusel. Osalejatega tasub kindlasti enne festivali toimumist kokku saada või vähemalt suhelda aktiivselt meili teel, et üksteise ootusi läbi rääkida ja suhtlusstiilidest paremini aru saada. Kindlasti tuleb valida professionaalne ja kogenud arutelujuht – kui organisatsiooni sees selliste oskustega inimest ei ole, siis tasub leida need mõnisada eurot, et palgata arutelujuht väljastpoot.

Kellel soovitad ideekorjesse oma arutelu teema esitada ja festivalil arutelu korraldajana osaleda?

Miks mitte igaühel. 🙂

Vabatahtlikuna festivalil

Tule tiimi!

“Nende inimestega koos tegin ma ükskord Arvamusfestivali!” on lause, mida sajad inimesed saavad Arvamusfestivali pildigaleriid vaadates rahulolu ning uhkusega öelda, sest Arvamusfestival saab teoks just tänu vabatahtlike tööle.

ANNA ENDAST MÄRKU

Ole osa Arvamusfestivalist - iga päev!

Arvamusfestivali meened

Kvaliteetne, korduvkasutatav ja keskkonnasõbralik Eesti disain Arvamusfestivali sümboolikaga.
Osta

Tule toetajaks!

Sul on võimalus aidata arendada Eesti arvamuskultuuri, toetades festivali korraldamist ühekordse või võimalusel ka püsiannetusega.
ANNETA FESTIVALILE