UUDISED

Podcastid tehnoloogiast, mis panevad mõtlema

Ilmselt oleme kõik mõelnud sellest, kuidas tehnoloogia mõjutab meie olevikku ja tulevikku. Mis siis, kui ühel hetkel ei olegi enam võimalik aru saada, mis on päris ja mis on tehisintellekti genereeritud? 

Arvamusfestivalil on aastate jooksul pulkadeks võetud tehnoloogia kõikvõimalikud tahud – nii positiivsed kui ka negatiivsed. Räägitud on sellest, mis rolli mängib tehnoloogia inimeste elus, aga ka sellest, mis mõju on sellel surmale. Telia toetustegevuste juht Elo Võrk on aastaid juhtinud Arvamusfestivali Digitarkuse ala. Nüüd on ta välja otsinud enda lemmikud diskussioonid ning jagab kolme soovitust, milliseid arutelusid podcastidena järgi kuulata. Mõneti mõistetavalt tulevad Elo soovitused just Digitarkuse alalt. Aga me ei pane seda talle pahaks, vaid mõistame, et ta teeb oma tööd südamega ning jagab tehtut ka teistega. 

„Alati tahaks, et endal oleks huvitav kuulata ja ei hakkaks igav,” räägib Elo, kuidas Digitarkuse ala kava kokku pannes on alati soovitud kaasata uusi inimesi ning mõelda uute formaatide peale.  “Seda oleme igal aastal püüdnud ja alati ongi endal huvitav olnud. Samas kindlasti raske ka, sest arutelude kokkusaamine pole kerge ja nipsust käiv,“ kirjeldab Elo enda tööd.

Elo podcastide soovituste seas on tema sõnul eelkõige inimlikud teemad, kus on head rääkijad ja super moderaatorid. “Soovitan just neid podcaste, mis mulle endale on kõige rohkem meelde jäänud või südamesse läinud, olnud rokkivad ja huvitavad,” lisab Elo.

Elo soovitus number 1: „Metaversumis pole kellelgi puuet“

„Suurepärane modereerimine Jakob Rosinalt. Vestluses osalevad inimesed, kes ei saa igapäevaselt maailma kogeda kõigi oma meeltega. Üks osalejatest oli arutelus kõnesüntesaatoriga. Ta oli oma teksti varem sisestanud iPadi varbaga, mida luges ette kõnesüntesaator. Ma ei ole kunagi varem olnud arutelul, mille lõpus tõustakse püsti ja aplodeeritakse huilates. See oli see üks kord ja ma olen tohutult tänulik kõigile, kes selles osalesid ja seda kuulama tulid.“

Kuula siit: Spotify, SoundCloud

Elo soovitus number 2: „Kust leida vaikust?“

„See on olnud läbi aegade kõige hoogsam arutelu meie alal, kus tekkisid selged vastasleerid – tehnoloogia poolt ja vastu. Kogu arutelu flow oli väga vaimukas, meelelahutuslik ja mõnus. Lihtsalt suurepärane osalejate ring ja modereerimine Jannus Jaska poolt.“

Kuula siit: SoundCloud

Elo soovitus number 3: „Tehnoloogia toob rohkem kahju kui kasu“

„Selle arutelu puhul tegime eksperimendi ning kaasasime ka väitlejaid, mis andis kõvasti hoogu ja tempot juurde. Teemadena jõuti eetikast ja deep fake tehnoloogiast kuni oluliste küsimusteni surmas. Ehk mida kõike saab pärast surma sinuga veel tehnoloogia abil teha. Samuti oli ka siin väga hea modereerimine Marleen Pedjasaarelt.“

Kuula siit: SoundCloud

Kõik podcastid leiad erinevatelt platvormidelt nagu Soundcloud, Spotify, Apple Podcasts, Pocket Casts ja Google Podcasts: https://arvamusfestival.ee/jarelkuulamine/ 

Tekst: Jane Saks
Kujundus: Eliisa Vellama
Elo foto autor: Joosep Martinson

Vabatahtlikuna festivalil

Tule tiimi!

“Nende inimestega koos tegin ma ükskord Arvamusfestivali!” on lause, mida sajad inimesed saavad Arvamusfestivali pildigaleriid vaadates rahulolu ning uhkusega öelda, sest Arvamusfestival saab teoks just tänu vabatahtlike tööle.

ANNA ENDAST MÄRKU

Ole osa Arvamusfestivalist - iga päev!

Arvamusfestivali meened

Kvaliteetne, korduvkasutatav ja keskkonnasõbralik Eesti disain Arvamusfestivali sümboolikaga.
Osta

Tule toetajaks!

Sul on võimalus aidata arendada Eesti arvamuskultuuri, toetades festivali korraldamist ühekordse või võimalusel ka püsiannetusega.
ANNETA FESTIVALILE