UUDISED

Paide linnapea Kaido Ivask: Arvamusfestival oli, on ja jääb Paidesse

Umbes üksteist aastat tagasi, kui toonane Arvamusfestivali meeskond Paide linnajuhtidele festivali ideed tutvustama läks, oli linnapeaks tänane meer Kaido Ivask. Nii saabki öelda, et ka Ivask kuulub Arvamusfestivali „maaletoojate“ hulka. Küsisime linnapealt, mida ta toonasest ajast mäletab ning millisena näeb ta festivali arengut täna.

Mis teile Arvamusfestivali idee algusajast meenub?

Ma mäletan, et kui toonased korraldajad Arvamusfestivali ideega Paide linna poole pöördusid, toimus meil Raekoja teise korruse suures saalis koosolek, kus kõlas ka skeptilisi arvamusi – kuidas festival ellu jääb, kas linn saab korralduses kaasa rääkida, kas Paides on üldse vajadust ja ruumi sellise festivali jaoks? Tuleb tõdeda, et nii korraldajate kui ka linna poolt oli tegu üsna julge ettevõtmisega aga Paide linn võttis siiski vastu otsuse, et me toetame Arvamusfestivali.

Kui mulle räägiti ka teistes riikides toimuvatest sarnastest festivalidest olin ma veendunud, et kui Paide linn Arvamusfestivali ei toeta, jääme üritusest ilma. Toonase linnapeana nägin ma võimalust, et Paides võiks olla üks väärikas, üle-eestilise kandepinna ning kasvuperspektiiviga üritus.

Tagantjärgi olen mõelnud, et murranguline hetk oli see, kui mõistsime, et peame kaasama ka ajakirjanikke. Nii otsustasimegi, et kutsume kohale Postimehe – neil oli festivalil oma ala, nad kajastasid toimunut ning nii jäi Arvamusfestivali esimene aasta hästi kõlama!

Kuidas on festival teie pilgu läbi aastatega arenenud?

Areng on olnud silmnähtav ja kiire. Arvamusi avaldatakse Eestis olulistel teemadel ning kaasatud on kõik huvigrupid. Näiteks ministeeriumid, mida algusaastatel ei olnud. Kui juba üks ministeerium näeb, et ta peab tulema ja teemat eest vedama või kaasa rääkima, on see suur asi. Keegi ei taha enam Arvamusfestivalist kõrvale jääda! Ning lisaks on juurde tekkinud ka kultuuriprogramm, millest saavad osa kõik linnaelanikud.

Mis teile festivali juures enim meeldib?

Mulle meeldibki see, et tänaseks on suudetud kaasata kõik huvigrupid ja räägitakse teemadel, mida ühiskond ootab. Samuti see, et külastajaid on palju, mis omakorda näitab festivali vajalikkust ning seda, et Arvamusfestival läheb inimestele korda.

Paide linnapeana rõõmustan selle üle, et festival loob Paide linna mainet, linn toetab festivali ning otsus korraldada Arvamusfestivali Paides on ennast õigustanud.

Kas midagi on festivali juures ka sellist, mis võiks siiski teisiti olla?

Arvamusfestivali juurde midagi vägisi pookida ei saa. Festival on ajas arenenud, ent peab siiski oma juurte juurde jääma ning säilitama oma algse mõtte. Praegu on nii olnud ja see on väga hea. Sõna „arvamus“ peab domineerima, kõik muu on lisaks, nagu näiteks kultuuriprogramm, mis on aja jooksul loomulikult muule lisandunud.

Mida on festival andnud Paide linnale ja kohalikele elanikele?

Arvamusfestival, kuhu tullakse kokku üle Eesti, on positiivselt mõjutanud linna mainet ning Paide linna kodanikul on samuti võimalik festivalil kaasa rääkida ja kaasa lüüa. Usun, et iga kohalik leiab ürituse programmist mõne teema, mis teda kõnetab.

Festival on ka näidanud, et Paide on linn, kus saab suurüritusi korraldada. Arvamusfestival on eriline ja Eestis ainulaadne ning ma usun, et Paide linna elanikud on rahul, et festival on Paidesse jäänud ja siia ka jääb. Seda loodan ka mina, linnapeana ja luban, et teen kõik, et see nii ka oleks.

Koostöö linna ja festivali vahel jääb siis püsima?

Seda kindlasti! Iga tegevus vajab vahendeid ja eestvedajaid, festival areneb ajas ja linn peab pakkuma nii finantsilist kui ka mittefinantsilist tuge.

Arvamusfestivalini on jäänud vähem kui nädal. Mida soovite festivalikülastajatele?

Soovin julget kaasa rääkimist, oma arvamuse väljaütlemist ning tarkust osata kuulata ka teiste inimeste arvamusi.

Intervjueeris Arvamusfestivali vabatahtlik Jane Saks

Vabatahtlikuna festivalil

Tule tiimi!

“Nende inimestega koos tegin ma ükskord Arvamusfestivali!” on lause, mida sajad inimesed saavad Arvamusfestivali pildigaleriid vaadates rahulolu ning uhkusega öelda, sest Arvamusfestival saab teoks just tänu vabatahtlike tööle.

ANNA ENDAST MÄRKU

Ole osa Arvamusfestivalist - iga päev!

Arvamusfestivali meened

Kvaliteetne, korduvkasutatav ja keskkonnasõbralik Eesti disain Arvamusfestivali sümboolikaga.
Osta

Tule toetajaks!

Sul on võimalus aidata arendada Eesti arvamuskultuuri, toetades festivali korraldamist ühekordse või võimalusel ka püsiannetusega.
ANNETA FESTIVALILE