UUDISED

Korruptsioonivaba Eesti tegevjuht Carina Paju: Arvamusfestival aitab kastist välja

Carina Paju osales esimest korda Arvamusfestivalil 2018. aastal ning sellest ajast saati on ta festivalil igal aastal kohal olnud, kas arutelus osalemas või seda ise korraldamas. Tema sõnul aitavad arutelud probleemidele uusi lahendusi leida ja neid testida – seda aga vaid siis, kui arutelu on läbimõeldud ja hästi korraldatud.

MTÜna tegutsedes on enamikel organisatsioonidel iga sent arvel, nii et Arvamusfestivalil ei osaleta niisama enda näitamiseks, vaid ikka mingi konkreetse eesmärgi saavutamiseks. „Meie igapäevatöö ühinguga toimub peamiselt ekspertide ringis. Arvamusfestivalil osalemine on meie jaoks võimalus seda ringi laiendada ja uurida, kuidas teised inimesed meie valdkonna probleeme mõistavad. Lisaks on see suurepärane koht uute kaasamõtlejate ja uudsete lahenduste leidmiseks,“ rääkis Carina.

Näiteks on festivali arutelust sündinud uus mõiste – vihjeandmine. „See tundub justkui väike asi, kuid meie valdkonnas on see oluline, et leidsime publikuga arutades hea neutraalse termini, mida vilepuhumise asemel kasutada. Inimestega vesteldes saime tõestust ka sellele, et teema on paljudele veel üsna võõras, kuid selgitusi jagades on võimalik inimeste suhtumist oluliselt muuta,“ meenutas Carina. 

Viljaka arutelu korraldamine eeldab korralikku eeltööd

Esimene asi, mida Carina arutelude ettevalmistamisel teha soovitab, on probleemi sõnastamine, kuna see aitab teemat raamistada ja fookust seada. „Äärmiselt oluline on ka formaadi valik ja see peaks lähtuma arutelu eesmärkidest. Paneeldiskussiooni on lihtne korraldada, kuid kui see ei aita eesmärke saavutada, pole seda mõtet teha. Kõik meie arutelud on olnud erinevatel viisil publikut kaasavad, kuna meie jaoks on olnud oluline inimeste mõtlema ärgitamine sügavamal tasandil, kui vaid teisi kuulates,“ ütles Carina.

Näiteks on Korruptsioonivaba Eesti teinud koostööd Paide teatriga, kus kirjutati valmis korruptsiooniteemalised monotükid. „Meie jaoks on olnud tähtis, et valitud aruteluformaat oleks interaktiivne ja võimaldaks inimeste reaktsioone näha. Selleks oleme pidanud mõtlema, kuidas leida erinevate vaatenurkadega esinejad ning millised on piisavalt provotseerivad küsimused, mis diskussiooni käivitaks,“ kommenteeris Carina.

Teistsuguste formaatide katsetamisel on Carina sõnul kõige põnevam see, et kunagi ei saa täpselt ette ennustada, milline arutelu tuleb ja kuidas inimesed millelegi reageerivad. „Kui võtta riske ja korraldada midagi uudset, siis tuleb arvestada ka ootamatustega. Seetõttu on äärmiselt oluline kaasata hea arutelujuht, kes suudaks diskussiooni reel hoida. Need ootamatused aga võimaldavad sündida uutel lahendustel, mida eelnevalt ette planeerida ei saa.“

Kokkuvõttes ütleb Carina, et arutelu korraldamine Arvamusfestivalil on olnud põnev kogemus, mida tavalist seminari või konverentsi korraldades ei saa. „Meie teemad on muidu pigem tõsisemapoolsed ja näiteks teatri kaasamine mõnele koolitusele ei oleks meie puhul mõeldav. Festivali formaat aga annab võimaluse mõelda loovamalt ja astuda raamidest välja, kuna inimesed on sellises kontekstis palju vastuvõtlikumad.“

Vabatahtlikuna festivalil

Tule tiimi!

“Nende inimestega koos tegin ma ükskord Arvamusfestivali!” on lause, mida sajad inimesed saavad Arvamusfestivali pildigaleriid vaadates rahulolu ning uhkusega öelda, sest Arvamusfestival saab teoks just tänu vabatahtlike tööle.

ANNA ENDAST MÄRKU

Ole osa Arvamusfestivalist - iga päev!

Arvamusfestivali meened

Kvaliteetne, korduvkasutatav ja keskkonnasõbralik Eesti disain Arvamusfestivali sümboolikaga.
Osta

Tule toetajaks!

Sul on võimalus aidata arendada Eesti arvamuskultuuri, toetades festivali korraldamist ühekordse või võimalusel ka püsiannetusega.
ANNETA FESTIVALILE