UUDISED

Arvamusfestivali uus poster on sama mitmetahuline nagu Rubiku kuubik

Arvamusfestivali 2024. aasta poster on inspireeritud Rubiku kuubikust – mõtteainet ja nuputamist pakkuvast esemest, mille leiutas Ungari arhitektuuriõppejõud, skulptor ja leiutaja Ernő Rubik 1974. aastal. Kuigi kuulus ese tähistab tänavu 50. sünnipäeva, on postri autoril sügavam põhjendus, miks ta just kuubiku festivali kujunduse keskmesse valis.

12. Arvamusfestivali plakati on loonud Kõrgema Kunstikooli Pallas üliõpilane Helena Kont. Helena võrdleb kujutise tahke Arvamusfestivalil kõlavate erinevate arvamuste ja mõtetega, mis erinevalt Rubiku kuubikust ei pea alati lõpplahendusteni jõudma. Avaldame intervjuu Helenaga, kus küsime, kuidas nii mitmetahuline inspiratsioon teda tabas.

Helena Kont

Helena, kuidas Sa graafilise disaini erialani jõudsid?
Minu jaoks algas graafilise disaineri teekond hoopis sellest, et olen hobikirjanik ja tahtsin enda raamatutele netis avaldamiseks kenad kaanepildid teha. Kirg selle vastu kasvas, mistõttu kandideerisin Pallasesse, kus olen nüüdseks avastanud, et disaineritöö on palju mitmekülgsem, kui esialgu arvasin. Parim osa selle juures on see, et kõik elu jooksul õpitu ja kogetu leiab viisi, kuidas loomeprotsessis kasulik olla. Paljud tööd siin maailmas näivad kui lõpmatud ülesannete jadad, ent disainides või kunsti luues valmib alati silmaga nähtav lõpptulemus, mis pakub suurt rõõmu ja rahulolutunnet.

Sina kujundasid tänavuse Arvamusfestivali plakati. Kuidas kujundus sündis?
Kujundus valmis küll kohustusliku kooliülesandena, ent sellest hoolimata oli meil palju mänguruumi ja lõppkokkuvõttes on see minu ellu palju rõõmu toonud. Tegelikult olin mitu kuud täiesti nõutu ning ükski idee ei köitnud mind. Kuna kuupäev oli kukkumas, ei jäänud mul muud üle, kui kriitilistest mõtetest lahti lasta ja lihtsalt teha midagi, mis tundus mulle õige.

Mida sümboliseerivad plakatil olevad kujundid ja värvid?
Rubiku kuubik tähendab minu jaoks midagi, mis on mitmetahuline ja mille lahendamine nõuab omajagu pusimist. Samamoodi, nagu on Rubiku kuubikul erinevad tahud, on ka meie maailmas erinevaid inimesi, arvamusi ja tundeid. Kuigi Rubiku kuubiku lõpp-eesmärk on kõik tahud kokku saada, siis seevastu arvan ma, et hea diskussiooni eesmärk ei ole jõuda tervikliku lõpplahenduseni. Meie head mõtted ja valmidus võtta teistelt midagi omaks isegi, kui me ei pruugi nõustuda nende pakutud lõpp-pildiga, on kriitiliselt vajalik nii progressi kui ka heatahtliku ühiskonna ehitamiseks. Selle disainiga tahangi näidata, et meil kõigil on midagi väärtuslikku pakkuda ja saame diskussioonis osaleda nii, et ka arvamuste paljususe puhul sõpradeks jääme.

Kui suur Rubiku kuubiku lahendaja Sa ise oled?
Kummalisel kombel ei ole mulle Rubiku kuubikute lahendamine kunagi eriti meeldinud. Siiski mängisin sellega, kui olin laps. Selle erksad värvid olid minu jaoks ääretult meeldivad ja pigem meeldis mulle kuubikut sassi ajada ja tahkudele erinevaid mustreid kokku panna.

Arvamusfestivali poster

Arvamusfestivali plakatite kohta saab lisa lugeda SIIT.

Tekst: Jane Saks

Vabatahtlikuna festivalil

Tule tiimi!

“Nende inimestega koos tegin ma ükskord Arvamusfestivali!” on lause, mida sajad inimesed saavad Arvamusfestivali pildigaleriid vaadates rahulolu ning uhkusega öelda, sest Arvamusfestival saab teoks just tänu vabatahtlike tööle.

ANNA ENDAST MÄRKU

Ole osa Arvamusfestivalist - iga päev!

Arvamusfestivali meened

Kvaliteetne, korduvkasutatav ja keskkonnasõbralik Eesti disain Arvamusfestivali sümboolikaga.
Osta

Tule toetajaks!

Sul on võimalus aidata arendada Eesti arvamuskultuuri, toetades festivali korraldamist ühekordse või võimalusel ka püsiannetusega.
ANNETA FESTIVALILE