UUDISED

Arvamusfestivali kodu Paide: ideedest tulvil väikelinn

Arvamusfestival toob Paidesse kahe päeva jooksul kokku kümneid tuhandeid inimesi. Mis on just Paides erilist, et seal juba kümnendat aastat Arvamusfestivali korraldada ning mida võiksid Arvamusfestivali külastajad veel Paide kohta teada?

Need paidekad. Kerge nendega pole olnud. Kunagi ammu, kui taheti Paidesse raudteed ehitada, oli linnarahvas selle vastu, kuna rongide mürin ja kolin jätvat lehmadel piima kinni. 60ndatel kaevasid nad linna viiva Pärnu jõe sängi ümber, et vesi voolaks linna ümber ja mitte linna sees. Täna oleksime ehk õnnelikud, kui linna keskelt voolaks jõgi läbi oma ilusate sildade ja promenaadiga. Oleksime ehk nagu Põhjamaade Peterburi. Peterburiga ühendab meid muidugi see, et ka Paide on rajatud soistele aladele võimsa ordulinnuse jalamile. Ja mõned aastad tagasi ühendas meid isegi bussiliin. Paidet, muide, on võrreldud ka Pariisiga siin tegutsenud ja elanud kunstnike tõttu. Võrdlusi on ka teissuguseid – näiteks levib selline ütlus: „Kui Viljandil poleks teatrit ega ülikooli, oleks see Paide“. Ega see meid eriti rõõmsaks tee, olgugi, et teater meil tegelikult juba on. Teatrilinnana oleme väidetavalt väikseim Euroopa linn, millel on oma kutseline teater. Oleme oma teatri üle ääretult uhked, hetkel peame küll tuhka pähe raputama ja tunnistama, et pole osanud olla sellele parimad peremehed, kuid me leiame sellele lahenduse.

Aga raudtee ja sillad me siiski saime – aastakümneid veeres Paidest rong Türile ja Tamsallu ning Paide peaks olema ainuke Eesti linn, kuhu sisse sõites tuleb ületada sild. Seda küsitakse tihti mälumängudes.
Kuigi Paide nimi tuleneb väidetavalt paekivist, mida meie aladel lasub palju, on siia nimesse kodeeritud ka sõna „idee“. Ideid ja leidlikkust, loomingulisust, mängulisust ja ettevõtlikkust on paidekates nimelt palju. Kui teatriloomise idee on olnud üks pöörasemaid, siis on muidki asju, mille üle oleme uhked – meie jalgpallimeeskond on jõudnud Eesti tippu ning klubi noortetöö on muljetavaldav, Tööstuse tänaval tehakse Eesti innovaatilisemaid põllutöömasinaid ning asub Eesti suurimaid leivatehaseid, Pärnu tänaval valmivad Kuma ristsõnad ning vahendatakse ja tehakse tippkultuuri muusika- ja teatrimajas, mis on koduks ka Paide teatrile. Kitsa tänava ühes vanas puumajas elas poiss nimega Arvo ning Vallimäe veerel tüdruk nimega Ita. Esimesest sai helilooja, teisest näitleja.

Viiendat aastat rajab kogukond linna peaväljakule suvist vaba aja veetmise kohta, mida kutsume ruumieksperimendiks PaideWay – ingliskeelne sõnamäng, mis tähendab ühtpidi Paide moodi tegemist, teistpidi väljendit „muide“. By the way, Ameerikas, Paide sõpruslinnas Westminsteris on Paide Way tänavana ka päriselt olemas. Ruumieksperimendi kõige suurem väljakutse on olnud inimeste (autojuhtide) mõtteviisi muutmine, sest Paide Keskväljak on aastakümneid olnud ringristmik ning seal ollakse harjunud autodega liikuma. Ajalooliselt aga on väljak kooskäimiskoht ja turuplats. Tunneme, et ruumieksperiment on muutnud paidekaid palju – pahameelt liiklussõlmel liikluskorralduse muutmise pärast on üha vähem ning rõõmu koosolemisest rohkem. Ruumieksperiment on oodatud asi palju linlaste seas ning nagu noored ütlevad, „ainus chillimise koht Paides“. PaideWay näitabki, et suvine Paide pole välja surnud linnake, vaid siin on inimesi, üritusi, melu ja kohvilõhna. Soovitame ka Arvamusfestivali külastajatel kindlasti Vallimäelt alla Keskväljakule aega veetma tulla.

Arvamusfestival. Nagu kõikide uute asjadega, piidles osa paidekaid alguses ka festivali kahtlase pilguga  ning piltlikult öeldes kõndisid kaarega mööda – mine tea, mis tinistamine seal Vallimäel toimub. Kui aga saadi aru, et Vallimäel saavad korra aastas kokku Eesti erinevate alade tipptegijad, et arutada mineviku, oleviku ja tuleviku üle, leida lahendusi ja harutada probleeme lahti, on kohalikudki kõrvust tõstetud ning järjest rohkem osalevad nii sündmuse korralduses kui ka külastajatena. Arvamusfestival on Paide uhkuseasi, Paide üks lipulaevadest. Festival on alguse saanud samuti ühest ideest, mis on kasvanud kümne aastaga vägevaks tarkusepeoks, tulevikku vaatavaks ja suurepäraseid kultuurielamusi pakkuvaks suurürituseks. Arvamusfestival on Paides oodatud sündmus ning toodab Eestimaa südamele nii vajalikku hapnikku, pakub toonust, häid emotsioone ja tarku väljaütlemisi. Vallimägi pole kunagi varem kogenud korraga nii suurel hulgal positiivseid võnkeid ja vaba vaimu, vaimustust ja mõtteerksust. Tänavune juubeliprogramm on 10. festivalile kohaselt väärikas ja sisukas ning hõlmab mitmeid aktuaalseid teemasid – Ukrainast ja kriisidest meemide, spordi ja rattarikkaima riigini jõudmiseni välja. Rattasõitu paidekad armastavad – suviti stardib igal kolmapäeval rattaretk mööda õhtuseid linna tänavaid, propageerime rattaga tööl käimist ning tunneme uhkust linna ümber asuvast kergliiklusteevõrgustikust. Nii et kui juhtud festivalile tulema, võta ratas ühes ning saad sõita 9 km pikkuse teekonna ümber Paide linna. By the way, rattaga käib tööl ka Paide linnapea Eimar.

Paide on imeline linn ning selle inimesed vanale kreisilinnale kohaselt tulvil „kreisidest“ ideedest. Arvamusfestival annab suurepärase võimaluse meid tundma õppida.

Vabatahtlikuna festivalil

Tule tiimi!

“Nende inimestega koos tegin ma ükskord Arvamusfestivali!” on lause, mida sajad inimesed saavad Arvamusfestivali pildigaleriid vaadates rahulolu ning uhkusega öelda, sest Arvamusfestival saab teoks just tänu vabatahtlike tööle.

ANNA ENDAST MÄRKU

Ole osa Arvamusfestivalist - iga päev!

Arvamusfestivali meened

Kvaliteetne, korduvkasutatav ja keskkonnasõbralik Eesti disain Arvamusfestivali sümboolikaga.
Osta

Tule toetajaks!

Sul on võimalus aidata arendada Eesti arvamuskultuuri, toetades festivali korraldamist ühekordse või võimalusel ka püsiannetusega.
ANNETA FESTIVALILE