UUDISED

Arvamusfestival tuleb Tartusse

17.-18. mai 2024 toimub Tartu [eel]arvamusfestival Paide Arvamusfestivali eelsündmusena. Festival pakub ühelt poolt Paidest tuttavat arutelude elamust ja festivali keskkonda. Samas toob see ka uuendusi, sest esmakordselt saab kultuuripealinnas astuda vestlusesse kogu Euroopaga.

Esmakordselt Tartus

Tartu Kesklinna pargis toimuv festival leiab lahendusi Tartu, Lõuna-Eesti ja Euroopa põletavatele kultuurilistele, sotsiaalsetele ja ökoloogilistele väljakutsetele. [eel]arvamusfestival on inspireeritud Paide Arvamusfestivali elavast õhkkonnast, kus põnevad arutelud, innustavad kohtumised ja kvaliteetaeg on rikkalikult saadaval. Festivalile on oodatud külalised igas vanuses nii Tartust kui kaugemalt, et nautida huvitavaid arutelusid ja ise kaasa rääkida koos arvamusliidrite, ekspertide ning eestvedajatega.

[eel]arvamusfestivalid on toimunud aastaid väga erinevates paikades üle Eesti – Narvast Kagu-Eestini ja Viljandist Hiiumaale, kuid esimest korda on see formaat Tartus. [eel]arvamusfestivalid on ellu kutsutud, et hea arutelutava leviks üle kogu Eesti ning pakkuda neutraalset platvormi, kus kokku tulla ja kohalikke olulisi küsimusi arutada.

Üle-euroopaline festivaliala liidab Tartu Euroopaga

Sündmuse muudab eriliseks ainulaadne hübriidformaat, mille abil saavad saavad tartlased pidada arutelusid arvamusliidritega üle Euroopa. Festivali keskel asetseb üle-Euroopalise arvamusfestivali Hybrid European Democracy Festivali ala. Rahvusvahelise arvamusfestivali arutelualad erinevates ülikoolilinnades üle Euroopa ning on ühendatud digitaalsete ülekannete abil.

Aina enam mõjutavad meid Euroopas langetatud otsused. Samal ajal puuduvad aga võimalused, et teiste eurooplastega arutleda. Festivali võimaldab Euroopa inimestel hübriidsetes aruteluruumides kokku tulla ning luua keskkonna, kus osalejad saavad jagada oma kogemusi ja kohalikke probleeme, millega saavad samastuda ka teisest riigist osalejad. Iga arutelu keskendub eraldi jagatud ja elulistele väljakutsetele, millele saavad nii osalejad kui ka kuulajad jagada erinevaid lahendusi, mida nende koduriigis kasutatakse.

Festival sünnib koostöös tartlastega

Tartu [eel]arvamusfestivali programmi koostamises saavad osaleda kõik, kellele piirkonna käekäik korda läheb. 2024. aasta jaanuaris saab toimuma festivali ideekorje, mis on avatud kõikidele organisatsioonidele, ettevõtetele, kogukondadele ja teistele gruppidele. Festivali programmi valitakse teemad lä htudes ideekorjesse esitatust ja Arvamufestivali heast arutelutavast. Ideekorje detailid avalikustatakse detsembris. 

Arutelude kõrvale saab nautida ka mahukat kultuuriprogrammi, mida pakuvad teised kultuuripealinna projektid ja Tartu Ülikooli vilistlaspäeva programm. Tartu [eel]arvamusfestival ja Hybrid European Democracy Festival kuuluvad Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammi. Festivali korraldab Arvamusfestival koostöös DD Sihtasutusega.

Vabatahtlikuna festivalil

Tule tiimi!

“Nende inimestega koos tegin ma ükskord Arvamusfestivali!” on lause, mida sajad inimesed saavad Arvamusfestivali pildigaleriid vaadates rahulolu ning uhkusega öelda, sest Arvamusfestival saab teoks just tänu vabatahtlike tööle.

ANNA ENDAST MÄRKU

Ole osa Arvamusfestivalist - iga päev!

Arvamusfestivali meened

Kvaliteetne, korduvkasutatav ja keskkonnasõbralik Eesti disain Arvamusfestivali sümboolikaga.
Osta

Tule toetajaks!

Sul on võimalus aidata arendada Eesti arvamuskultuuri, toetades festivali korraldamist ühekordse või võimalusel ka püsiannetusega.
ANNETA FESTIVALILE