UUDISED

Arvamusfestival tõi Paidesse arutlema 10 000 inimest

11. ja 12. augustil toimus järjekorras juba üheteistkümnes Arvamusfestival, kus leidis aset 165 arutelu, lisaks hulganisti töötubasid, kontserte ja muid kultuurisündmusi.

Foto: Henri-Kristian Kirsip

Huvilisi jagus kõigile väga mitmekesiste teemadega arutelualale. “Programm oli tihe ning igal ajal toimus mitmeid huvitavaid arutelusid. Külastajaid oli aga Paides nii palju, et kõik 20 teemaala, kus arutelud samaaegselt toimusid, said huvilistega täidetud,” kommenteeris Arvamusfestivali eestvedaja Kaspar Tammist.   

Arutelualal ringi liikudes jäi silma, et sageli tõmbasid suvises atmosfääris rahvast üsna rasked teemad. Näiteks arutati Vaimse tervise alal aktiivsus- ja tähelepanuhäire diagnoosimise keerukuse üle, Hariduse alal aga seksuaalse väärkohtlemise üle huvihariduses ja spordis. Poliitika alal toimus ärajäänud maksudebatt, Turvatunde alal arutati tõukside ohjamise võimalikkuse üle ning Kriisi ja julgeoleku alal paelus külastajaid küsimus meie valmisoleku kohta riigikaitses.

„Tänavu oli uuendusena programmis mitmeid ka aruteluformaate, kus said lisaks ekspertidele sõna sekka öelda ka kõik festivali külastajad. Arvamusfestivali eesmärk on edendada head arutelukultuuri ning rõõm on näha, et üha rohkem on inimesi, kes julgevad, tahavad ja oskavad oma arvamust välja öelda,“ sõnas Tammist.

Lisaks aruteludele, kus nii mõneski oodati festivalikülastajate aktiivset osavõttu, toimus ka hulganisti erinevaid töötubasid. Näiteks said osalejad end proovile panna konspiroloogia MMil, tutvuda muusikateraapia ja psühhodraama meetoditega, õppida mõjusat kõnelemist ning  vestelda elanikkonnakaitse ekspertidega kriisideks valmistumise teemal. Vahelduseks ajutoidule pakkus kultuuriprogramm midagi ka meeltele. Näiteks oli Paide vanasse ostukeskusesse rajatud kunstihoone, kus sai vaadata Eesti noorte kunstnike näitusi kehalisuse teemal, õhtul sai end aga vabaks lasta Elephants from Neptune ja Jarek Kasari kontserdil või Möku katusepeol.  

Arvamusfestivali fotogalerii on leitav: www.flickr.com/photos/arvamusfestival/albums. Kõik arutelud, mille formaat seda võimaldas, salvestati ning neid saab alates septembrist Arvamusfestivali kanalites järele kuulata.  

Järgmise aasta Arvamusfestival toimub 9.–10. augustil.

Festival sai teoks tänu sadade pühendunud vabatahtlike tööle ning heade toetajate abile. Arvamusfestivali toetasid Paide linn, Kodanikuühiskonna Sihtkapital, Välisministeerium, Siseministeerium, Sihtasutus Järvamaa, Euroopa Parlamendi Büroo Eestis, Euroopa Komisjoni esindus Eestis, Politsei- ja Piirivalveamet, Norden, Telia, Magnum, Maxima, Rohetiiger, Demokraatiakeskus, Sunly, RMK, Avatud Eesti Fond, Miltton, Fermi, RGB ja UC Rent. 

Vabatahtlikuna festivalil

Tule tiimi!

“Nende inimestega koos tegin ma ükskord Arvamusfestivali!” on lause, mida sajad inimesed saavad Arvamusfestivali pildigaleriid vaadates rahulolu ning uhkusega öelda, sest Arvamusfestival saab teoks just tänu vabatahtlike tööle.

ANNA ENDAST MÄRKU

Ole osa Arvamusfestivalist - iga päev!

Arvamusfestivali meened

Kvaliteetne, korduvkasutatav ja keskkonnasõbralik Eesti disain Arvamusfestivali sümboolikaga.
Osta

Tule toetajaks!

Sul on võimalus aidata arendada Eesti arvamuskultuuri, toetades festivali korraldamist ühekordse või võimalusel ka püsiannetusega.
ANNETA FESTIVALILE